Listhaug vurderer pass-beslag og utreisenekt

Å holde tilbake pass eller hindre utreise fra Schengen-området er to av tiltakene regjeringen vurderer for å motvirke sosial kontroll og æreskultur.

– Sosial kontroll og æreskultur er en av vår tids største integreringsutfordringer, sa innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i Stortinget tirsdag.

I en interpellasjonsdebatt reist av Aps Jan Bøhler, slo hun fast at det er snakk om en kultur «som er direkte i strid med de norske og vestlige verdiene om frihet, likestilling og retten til å leve slik man selv måtte ønske.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– At foreldre sender ungdom som har vokst opp i Norge til koranskoler hvor det benyttes fysisk avstraffelse om de ikke gjentar koranversene godt nok, er rett og slett uforståelig for meg og alle andre som har barn, sa Listhaug.

Ulike tiltak

Frp-statsråden sier regjeringen vurderer en rekke tiltak for å motvirke fenomenet, som ikke minst er blitt belyst gjennom en serie reportasjer på NRK i høst.

– Regjeringen vil se på muligheten for å holde tilbake pass, slik at foreldre ikke skal kunne ta med seg barn til utlandet når hensikten er skadelig, sa Listhaug.

Hun vil også undersøke om elektronisk grensekontroll kan hindre utreise fra Schengen- området, ved at det kan legges inn informasjon om for eksempel barnevernsvedtak, som forbyr utreise.

– Videre vil vi gjennomgå enkeltsaker der unge er blitt sendt til hjemlandet og har kommet tilbake, for å få en bedre forståelse av hva norske myndigheter har gjort rett og hvor det svikter, sa Listhaug.

Advarsler

Debatten fulgte etter Jan Bøhles interpellasjon, der han ville vite hva slags tiltak regjeringen vil sette i verk mot sosial kontroll og æresvold i Norge.

– Vi får stadig alvorlige advarsler fra politiet og vitnesbyrd fra jenter og gutter som rammes, om at sosial kontroll og fysisk og psykisk æresvold er utbredt i en del miljøer i Norge. Vi ser gjentatte tilfeller av trusler, tvang, trakassering, kidnapping og grove voldshandlinger som endog kan ha døden til følge, framholder Bøhler.

Han viser til at myndighetene over flere år har satt inn tiltak mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, men savner at det tas grep om det han beskriver som manglende aksept av kvinners frihet og likestilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg kan forsikre om at regjeringen jobber videre med å se på om det er behov for lovendringer eller andre grep for å forsterke innsatsen mot æreskultur og sosial kontroll, sa Listhaug.