Tor Singsaas legger ned bispestaven

11. juni 2017 tar en lang karriere innenfor Nidaros bispedømme slutt. Da er det avskjedsgudstjeneste for Tor Singsaas som har tjent i Nidaros siden 1978.

– Mitt ønske har vært å være nær der folk lever og virker iNidaros bispedømme. Her hører jeg til, med mitt liv og min tjeneste. Mitt valgspråk har vært; «Glad i mennesker, - glad i Jesus Kristus», sierSingsaas i en pressemelding som er gjengitt iVårt Land.

Slutt om et år

Om Singsaas hadde stått i bispegjerningen til fylte 70, altså et år til, ville han ha feiret sitt 40-årsjubileum som ansatt i bispedømmet. Han mener likevel tiden nå er inne for å slutte som biskop, etter åtte år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ble ordinert til biskop iNidarosdomen i desember 2008. Avgangsdatoen offisielt er 1. september 2017, men på grunn av ferieavvikling og annet vil tidspunktet for avgangen i praksis bli begynnelsen av juli.

Stort med preses

Singsaas er selv trønder, og har hatt store deler av sin prestetjeneste knyttet tilNidarosdomen. Først var han stiftskapellan i Nidaros bispedømme, så var han residerende kapellan i Nidaros domkirke. I 2004 ble han prost iByåsen prosti, før han i 2008 altså ble utnevnt til biskop for Nidaros bispedømme.

I 2011 måtte han gi fra seg tilsynsansvaret for Nidaros domprosti, tilHelga Haugland Byfuglien, som bleDen norske kirkes første preses. At Nidaros skulle blisete for den nye presesfunksjonen i Den norske kirke, ser Singsaas stort på.

– Det har vært særdeles viktig og gledelig for meg at presesembetet ble lagt til Nidaros domkirke, erkebispegården og Nidaros bispedømme, skriver Tor Singsaas.

Klimaengasjement

Singsaas har vært engasjert i alt fra kirkelig ledelsesstruktur til Kirkens stemme i klimaspørsmålet. I fjor deltok han sammen med sine bispekollegaer i «Klimapilegrim 2015».

– Klimautslippene truer skaperverket og menneskeverdet. Vi kan bare ikke la være å si noe om det. Vi er nødt til å si noe om konkrete løsninger, sa Singsaas til Adresseavisen den gang.

Singsaas er også en forkjemper for arbeidet med å skaffe flere fosterhjem. I august ble han ambassadør for Fosterheimstjenesten i Trondheim.

– Det er særdeles viktig å være med på å skaffe gode og trygge fosterhjem til barn som av ulike grunner ikke kan bo hjemme. Jeg gjør dette for barnas skyld,sa han til kirkeaktuelt.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trønderkristendom

I sitt avskjedsbrev peker han på at kristendom i Trøndelag er «lettere gjort enn sagt»:

«Her er stor kjærlighet til kirke og menighet som stikker dypt, og som vises på mangt vis, ofte indirekte - ikke nødvendigvis med ord, men med troverdige handlinger.»

Torsdag møtes Nidaros bispedømmeråd til møte. De første skritt på veien til nyrekruttering av Nidaros-biskop blir tatt på dette møtet, ifølge Vårt Land.