Møtes for å snu negativ trend

Takten i menighetsplantingen i Norge er gått ned de siste åra. 14 organisasjoner og kirkesamfunn spisser nå innsatsen for å snu trenden.

Når 130-140 ledere møtes på Gardermoen i morgen og torsdag, er det for å skjerpe innsatsen slik at 400 nye kristne forsamlinger kan dannes innen 2025 – slik planen fra 2014 la opp til.

Da trengs det økt momentum, og det krever mer læring. ForumetSendt Læringsnettverk er da et nøkkelredskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nytt navn

Sendt Norge er navnet som i februar overtok forDawn. Sendt Norge skal videreføre Dawn Norges arbeid fra de siste 20 åra.

Det er to år siden Dawn-familien var samlet sist, under navnet Dawn Forum. Nå er ikke bare navnet, men også lederen ny.Øystein Gjerme, pastor iSalt Bergenskirken, har tatt over tømmene etterØivind Augland, og visjonen er klar: Å forsterke menighetsplantertrenden.

Lavere takt

– Hvis du skal ta pulsen på kirkeplantings-Norge nå, hvor heftig slår den?

– Onsdag vil vi offentliggjøre en undersøkelse om takten i menighetsplantingen. Jeg har ikke de eksakte tallene nå, men antallet nye menigheter har gått litt ned de siste fem årene, sier Gjerme, og viser til at det gikk raskere tidlig i årtusenet.

Det går saktere enn det gjorde for noen år tilbake, og Gjerme påpeker at det er forholdet mellom nyplantinger og nedleggelser som er det viktige.

– Det er nettotallet som teller. Spørsmålet er om vi starter flere menigheter enn vi legger ned, sier pinsepastoren.

Det er noen år siden Dawn la fram statistikk som viste hvor mange menigheter som plantes i det frikirkelige og lavkirkelige Norge. Han sier at Dawn/Sendt Norge er den eneste aktøren som de siste årene har engasjert seg for å innhente tall som viser hvordan plantetrenden har vært.

Læring

Hver av de 14 medlemsorganisasjonene i Sendt Norge kommer med nasjonale kirkeplantingsteam på omkring 10 personer til Gardermoen for å snakke om hvordan løpet skal legges opp de kommende fire årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den amerikanske pinselederen Steven Pike har ledet en tilsvarende kirkeplantingsstrategi i USA. Der er det plantet over 2.500 menigheter, og Pike vil inspirere Sendt-deltakerne på Gardermoen.

– Vi skal arbeide sammen i over et døgn, eller omkring 30 timer. Dette er et læringsfellesskap der de 14 læringsgruppene kan arbeide med den inputen de får for å finne ut hvordan de kan realisere målene, sier Gjerme. Gruppene blir ansvarliggjort slik at de må formulere hvordan de skal sette læringsstoffet ut i livet.

Talentjakt

Gjerme påpeker at de 14 kirkesamfunnene og organisasjonene må ha en målrettet strategi for å lykkes med kirkeplanting. Dette handler også om muligheten til å rekruttere gode folk og å gi dem faglig utvikling.

– Vi er under press som kristenfolk i Norge, og det faglige spiller inn på rekrutteringen av gode talenter som er villige til å plante menigheter. Får vi rekruttert slike talenter, får vi også plantet flere menigheter, sier Sendt-lederen.