13 ble drept og 25 skadd da en selvmordsbomber angrep en sjiamuslimsk moske i den kuwaitiske hovedstaden Kuwait fredag. Foto: Jassim Mohammed / Reuters / NTB scanpix

Minst 25 drept i selvmordsangrep i Kuwait

Minst 25 mennesker ble drept og over 200 såret i selvmordsangrepet mot sjiamuslimsk moské i Kuwaits hovedstad midt i fredagsbønnen. IS-tilhengere har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Vitner forteller at det var 2.000 mennesker inne i Al-Imam al-Sadeq-moskeen i hovedstaden Kuwait da den ble rammet av en eksplosjon midt under fredagsbønnen.

Det var en selvmordsbomber i slutten av 20-årene som gjennomførte angrepet, opplyser parlamentsmedlem Khalil al-Salih. Ifølge innenriksdepartementet er 25 drept, mens 202 er såret, melder det statlige nyhetsbyrået KUNA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

TV-bilder fra moskeen viser store ødeleggelser, og folk har lagt ut grusomme bilder av døde og sårede på sosiale medier.

IS-bånd

Den såkalte Najd-provinsen i Saudi-Arabia, en gruppe med bånd til den ytterliggående sunnimuslimske gruppa Den islamske stat (IS), sier den står bak angrepet.

Den hevder også at den har utført lignende bombeangrep mot sjiamuslimske moskeer i Saudi-Arabia og Jemen de siste ukene.

Ytterliggående sunnimuslimer mener at sjiamuslimer farer med vranglære, og gruppa anklager moskeen for å ha spredt sjiamuslimske tegninger blant sunnimuslimer. En tredel av Kuwaits 1,3 millioner innbyggere er sjiamuslimer.

– Vil splitte

Kuwaits statsminister Sheikh Jaber al-Mubarak al-Sabah sier at angrepet er et forsøk på å splitte landet.

– Men det er for vanskelig for dem, og vi er mye sterkere enn det, sa statsministeren da han besøkte sårede på sykehuset etter angrepet.

En rekke politiske grupper og organisasjoner har fordømt angrepet, blant dem ledende sunnimuslimer.

– Angrepet er en kriminell handling som er ment å skape strid, men både sjiaer og sunnier vil forhindre dette, skriver Kuwaits øverste sunnimuslimske leder, Sheikh Ajeel al-Nashmi, på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For tre uker siden trappet kuwaitiske myndigheter opp vaktholdet rundt moskeer som følge av angrep mot moskeer i nabolandet Saudi-Arabia.

De siste ukene er en rekke personer stilt for retten i Kuwait anklaget for å være medlemmer av IS. Minst en av dem er dømt til flere års fengsel.

Les også
Islamistangrep på fabrikk i FrankrikeFabrikkanlegget del av amerikansk konsern
Les også
Nye kamper i kurdisk grenseby
Les også
Minst 27 drept i angrep på to turisthoteller i Tunisia
Les også
Halshugget i Allahs navn
Les også
IS solgte 42 yazidi-kvinner til krigere i Syria