Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme. Foto: Fred C. Gjestad

Biskop siktet for grovt bedrageri

Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme og en administrativ leder i bispedømmet er siktet for grovt bedrageri, melder VG.

– Det gjelder medvirkning til den samme siktelsen som bispedømmet, altså medlemsjuks, og paragrafen er straffelovens 271 grovt bedrageri, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt til VG.

Ifølge Rusdal er Eidsvig i avhør torsdag ettermiddag og han er villig til å forklare seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I forbindelse med etterforskningen av Oslo Katolske Bispedømme ransaket politiet flere steder i Oslo torsdag. Ett av stedene er ifølge Dagbladet biskop Bernt Eidsvigs private adresse.

Biskop Eidsvig var gjest i NRKs Dagsnytt 18 fredag 20. februar, der han forklarer bakgrunnen for hva som har skjedd - og klargjør at ansvaret for den omfattende medlemsregistreringen er hans:

50 millioner

– Foretaket Oslo Katolske Bispedømme er siktet for grovt bedrageri, og summen som ligger til grunn er 50 millioner kroner, sier politiadvokat Kristin Rusdal.

Rundt tolv polititjenestefolk tok seg inn i bispedømmets lokaler torsdag formiddag. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har anmeldt Den katolske kirke i Norge for medlemsjuks. Kirken kan ha fått millioner av kroner mer i statlig støtte enn den hadde krav på.

Den katolske kirke fant katolske navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og meldte dem inn. Det har biskop Bernt Eidsvig innrømmet overfor Dagbladet.

Bispedømmets advokat Lars Holo opplyser til VG at Oslo katolske bispedømme samarbeider med politiet under razziaen, og vil gi politiet de opplysninger de ønsker.

– Biskopen har uttalt seg flere ganger til Dagbladet, der han har uttalt at man ikke kan se at noen straffebestemmelser er overtrådt. De fastholder at det ikke er begått noen straffbare forhold, sier Holo.

I forbindelse med etterforskningen av Oslo Katolske Bispedømme ransaket politiet flere steder i Oslo torsdag.

Enorm medlemsvekst

Biskop Bernt Eidsvig ble gjort oppmerksom på praksisen i 2012. Året etter vedtok bisperådet å avvikle metoden, men den fortsatte likevel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Biskopen har beklaget at vedtaket ikke ble gjennomført umiddelbart. Han sa følgende til Dagbladet tirsdag:

– Spørsmålet er jo om man har en intensjon, tror jeg, om å registrere personer som ikke er katolikker. Vi har aldri prøvd på det. At vi har registrert personer som ikke er det, er det vel ingen tvil om. Men jeg tror heller ikke at det er et rent register noe sted i noe kirkesamfunn, uten at det er noen unnskyldning.

Ifølge bispedømmets advokat Lars Holo er de overrasket over aksjonen.

– De er ikke enig i at det har skjedd noe straffbart, og de stiller seg uforstående til siktelsen, sier Holo til NRK.

De siste åtte årene har Den katolske kirke i Norge hatt en enorm medlemsvekst, fra 46.640 i 2006 til 140.109 i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå.

* Sterke meninger: Se hvilke saker som engasjerer - delta i debatten!

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innlegg av Dagen.

Les også
Politirazzia i lokalene til Oslo katolske bispedømme