kamper: Slagskipet Blücher ble beskutt både fra kanonene på Oscarsborg festning og fra stillinger på land. Den sank ved Håøya i Oslofjorden - under tyskernes overraskende angrep på Norge tidlig på ­morgenen 9 april 1940.

9. april – dagen som endret Norge

Akershus festning, Eidsvolls plass ved Stortinget og Elverum folkehøyskole er tre av flere symboltunge steder i landet der det 9. april markeres at det er 75 år siden Tyskland invaderte Norge. Konge, Storting og regjering deltar i markeringen flere steder.

Uten forvarsel gikk tyske krigsskip inn i norske havner og tyske fallskjermjegere dalte ned over strategiske flyplasser om morgenen 9. april for 75 år siden.

Markeringen av de dramatiske morgentimene som innledet fem lange krigsår for Norge, starter kl. 9 på Akershus festning, der kong Harald legger ned krans ved nasjonalmonumentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også statsminister Erna Solberg vil være til stede, mens stortingspresident Olemic Thommessen skal holde en tale til minne om det som skjedde denne aprildagen for 75 år siden.

Bergen: Norske soldater i Bjørnsonsgate, ved daværende jernbanestasjon på Kronstad 9. april 1940.

Utstillinger

Også resten av dagen blir preget av markeringen. Kl. 9.30 skal forsvarsminister Ine Eriksen Søreide foreta den høytidelige åpningen av Forsvarsmuseets ferske utstilling «62 dager – kampen om Norge», før hun haster videre til Oscarsborg for tale og kransenedleggelse kl. 10.

Thommessen skal også holde tale og legge ned blomster på Eidsvolls plass foran Stortinget. Deretter åpner Stortinget en ny utstilling i Eidsvollssalen med unike bilder fra flukten til kong Haakon og regjeringen i april 1940.

Flere av bildene er aldri tidligere publisert.

Markering på Elverum

Torsdag kl. 18 holder Stortinget sin offisielle markering i Storsalen på Elverum folkehøyskole. Her samlet Stortinget og regjeringen seg om kvelden 9. april 1940, og vedtok den såkalte Elverumsfullmakten, som ga regjeringen generell myndighet til å treffe avgjørelser og ivareta landets interesser under krigen.

Den originale Elverumsfullmakten vil være plassert i «Kongerommet», som er satt i stand på folkehøyskolen i forbindelse med innspillingen av filmen «Kongens nei».

Også rundt om i landet, blant annet ved Oscarsborg festning i Drøbaksundet, vil det være en rekke ulike markeringer torsdag. Festningen holder «åpent hus» med program hele dagen.

Fakta om det tyske angrepet på Norge og Danmark

* 9. april 1940, under andre verdenskrig, angrep tyske tropper Norge og Danmark i en aksjon med kodenavnet Operation Weserübung.

* Danmark innstilte motstanden etter under to timer. Kampene kostet 16 falne på dansk side og 203 på tysk.

* Tyske styrker aksjonerte natt til 9. april mot Moss, Oslo, Horten, Arendal, Kristiansand, Egersund, Stavanger, Bergen, Trondheim og Narvik, mot alle kystbefestninger og flyplassene Fornebu og Sola.

* Statsminister Johan Nygaardsvolds regjering avviste et tysk ultimatum om norsk overgivelse.

* Norske styrker på Oscarsborg festning senket den tyske krysseren Blücher i Drøbaksundet. Det forsinket ilandstigningen i Oslo og ga kongen, regjeringen og Stortinget tid til å unnslippe til Hamar, og deretter Elverum hvor Stortinget holdt sitt siste møte om kvelden 9. april.

* Det gikk ikke ut mobiliseringsordre, siden det var besluttet å mobilisere via posten. Isteden fant det sted et spontant oppmøte av våpenføre menn.

* Situasjonen tilspisset seg samme kveld da Vidkun Quisling fikk tilgang til NRK radio og erklærte seg selv som statsminister.

* Kuppet gjorde i praksis slutt på muligheten for en forhandlingsløsning. Kong Haakon VII avviste følgene dag et tysk ultimatum om at han måtte godkjenne Quisling som statsminister.

* Kampene i Norge varte til 10. juni da de norske styrkene kapitulerte etter at de allierte styrkene som var sendt til Norge var trukket tilbake som følge av den tyske invasjonen av Frankrike.

* Felttoget kostet 4.400 britiske, 1.335 norske, 530 franske og polske og 5.000 tyske soldater livet.

* Kongen og regjeringen gikk i eksil i Storbritannia. Den tyske okkupasjonen av Norge varte fram til 8. mai 1945.

(Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia)

NTB