NRK-journalist Anders Magnus (t.h.) tar en selfie med mulla Krekar og kona Rokhosh Fatah Ahmad i pausen under et rettsmøte. Nå har Magnus intervjuet Krekar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Politiet gjennomgår nye Krekar-uttalelser

De som lager karikaturer av profeten Muhammed, fortjener å dø, sier mulla Krekar. Statsminister Erna Solberg (H) tar sterkt avstand fra mullaen, og politiet skal vurdere om uttalelsene er straffbare. Se NRKs Krekar-intervju her.

I det nye intervjuet svarer mulla Krekar bekreftende på at muslimer har rett til å oppsøke karikaturtegnere og sprenge seg selv i luften.

– Det er ikke meg som gir tillatelse til dette, men tegneren har blitt en krigende hedning, og det er derfor tillatt å drepe ham. Det må likevel ikke brukes eksplosiver som kan ramme uskyldige, sier Krekar til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fordi han har tråkket på vår verdighet, våre prinsipper og vår tro – så må han dø, sier han.

Solberg tar avstand

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at hun tar sterkt avstand fra de ekstreme holdningene som formidles i NRKs intervju.

Hun understreker at hun mener uttalelsene ikke er representative for holdningene til norske muslimer.

– Jeg vet at disse uttalelsene ikke er representative for muslimer flest i Norge. Vi har alle vært vitne til stort engasjement for fellesskap og samhold – og det å ta avstand fra ekstreme holdninger, sist i forbindelse med ringen av unge muslimer rundt synagogen i Oslo, sier statsministeren.

Regjeringen arbeider ifølge henne for å «vaksinere» ungdom mot den typen holdninger som mulla Krekar gir uttrykk for.

På terrorliste

Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, har stått på FNs terrorliste siden 2006. Han ble løslatt fra Kongsvinger fengsel 25. januar i år etter å ha sonet en dom for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

Krekar mener krenkelser av islam ikke kan tolereres.

– Den som støter vår religion, må vite at vi vil møte ham med våre bomber. Det må ikke være noen form for toleranse, forståelse eller forhandling om det. Vi lever ikke for vårt liv, vi lever ikke for våre mager. Vi lever kun for vår religion, sier Krekar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi dør for vår religion og lever for vår religion. Intet er mer hellig enn vår religion, sier han.

Anmeldt for nye trusler

Etter at han ble løslatt fra fengsel, har Krekar også latt seg intervjue av kurdiske og arabiske medier.

Etter et intervju med den kurdiske fjernsynskanalen NRT ble mulla Krekar politianmeldt av Halmat Goran, en av de tre kurderne han i 2012 ble dømt for trusler mot. Kurderen mener Krekar kom med nye trusler mot ham i intervjuet.

NRK har oversendt deler av det nye intervjuet til Oslo politidistrikt. De vil nå gjennomgå uttalelsene for å se om de rammes av straffeloven.

– Vi må undersøke dette, sier politiinspektør Vegard Rødås til NTB.

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling sier til NRK at uttalelsene ikke er trusler om vold, men mulla Krekars egen tolkning av islam.

Vil tvangsflytte Krekar

Politiet i Oslo har bestemt at mullaen skal tvangsflyttes til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag av hensyn til den allmenne sikkerheten. Politiet har fått medhold i Oslo tingrett for dette, men saken er anket til Borgarting lagmannsrett.

Fredag skal Kongen i statsråd ta stilling til om politiet kan bruke et hemmelig bevis i ankesaken. Politiets nye bevis består av en ny, gradert rapport fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Rapporten kan ikke brukes som bevis før regjeringen har sagt ja.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spørsmålet kommer trolig opp til behandling i Borgarting lagmannsrett neste uke.

Les også
Krekar: – Nordmenn som tegner Muhammed, må dø
Les også
Mulla Krekar møtte ikke til avhør
Les også
Politiet skal ha hemmelig bevis mot Krekar
Les også
Mulla Krekar politianmeldt for nye trusler
Les også
Broren til mulla Krekar prøver å få ham til Nord-Irak