Human Rights Watch stiller spørsmål ved kronprins Mohammed bin Salmans såkalte reformprogram og viser til at Saudi-Arabia fengsler stadig flere uten lov og dom. Foto: AP / NTB scanpix

HRW: Saudi-Arabia fengsler tusenvis uten lov og dom

Saudi-Arabia har fengslet tusenvis av mennesker i opptil ti år, uten at de noensinne har fått sine saker prøvd for retten, ifølge Human Rights Watch.

Menneskerettighetsorganisasjonen har analysert data fra myndighetene i Saudi-Arabia og konkluderer i en ny rapport med at flere tusen fanger har sittet innesperret i opptil ti år, uten at de noensinne har blitt stilt for retten.

Saudi-Arabias rettsvesen fungerer ikke og situasjonen ser ut til å bli stadig verre, konstaterer Sarah Leah Whitson, som leder HRWs virksomhet i Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun har lite pent å si om kronprins Mohammed bin Salmans reformplan «Visjon2030".

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman lover reformer, men landet har hittil i år henrettet 48 mennesker, halvparten av dem dømt til døden for narkotikaforbrytelser. Henrettelsene skjer ved halshogging på offentlig sted. Foto: AP / NTB scanpix

Kafka

Saudi-Arabias lover slår fast at personer kan varetektsfengsles i maksimum fem dager, før det må tas ut siktelse. Varetektstiden kan deretter forlenges til opptil seks måneder mens etterforskningen pågår, men da må vedkommende enten stilles for retten eller løslates.

Nærmere 3.000 fanger hadde i begynnelsen av april sittet innesperret i over ett år, uten å være dømt for noe, 770 av dem i over tre år og noen over ti år.

– Det er som en saudiarabisk versjon av Kafka når myndighetene fengsler innbyggere i over ti år uten at de er dømt for noe, men hevder at de er under etterforskning, sier Whitson.

– Dette innebærer i praksis at myndighetene kan pågripe og fengsle dem de ønsker, bare ved å hevde at de er under etterforskning. Og den kan være endeløs, sier hun.

Henretter

Human Rights Watch er også sterkt kritisk til Saudi-Arabias bruk av dødsstraff og konstaterte i forrige uke med at landet hittil i år har gjennomført 48 henrettelser.

Halvparten av dem som er henrettet ble dømt til døden i narkotikasaker, viser HRWs rapport.

– Det er ille nok at Saudi-Arabia henretter så mange mennesker, men mange av disse har ikke begått voldelige lovbrudd, sa Whitson, som betegner rettssystemet i landets som «notorisk urettferdig».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2017 henrettet Saudi-Arabia nesten 150 dødsdømte, og alt fra drap til narkotikahandel, væpnet ran, voldtekt og religiøst frafall kan straffes med døden i landet.

Den vanligste henrettelsesmetoden er halshogging på offentlig sted.

NTB

Les også
HRW: Saudi-Arabia har henrettet 48 personer i år
Les også
Kvinner i Saudi-Arabia tar styringen
Les også
Historisk flyrute over Saudi-Arabia
Les også
Israel trekker kandidatur til FNs sikkerhetsråd
Les også
Helsearbeidere: Minst 20 drept i bombing av bryllup i Jemen