SAVN: – Vi merker et savn etter de eldre. Unge mennesker trenger å ha med seg voksne som støtte­spillere og veiledere, sier leder i NLM Ung, Hans Kristian Skaar.

«Vi har nesten mistet en hel generasjon»

I sommer inviterer NLM Ung generalforsamlingen i moderorganisasjonen til sitt landsmøte for å få bukt med generasjonsmotsetninger.

– Mange ungdommer roper og spør etter voksne forbilder. Noen vokser opp uten kristne foreldre. De både trenger og savner rollemodeller, sier Hans Kristian Skaar.

LES: Mange ungdommer kommer til tro

Artikkelen fortsetter under annonsen.

38-åringen er leder for NLM Ung, Misjonssambandets ungdomsorganisasjon som ble stiftet i 2012.

Samtale

To og et halvt år etter etableringen arrangerer NLM Ung sitt landsmøte parallelt med NLMs generalforsamling. Det skjer i Stavanger 7. til 12. juli i år. Når generalforsamlingen er ferdig med sine forhandlinger, åpner NLM Ung dørene så voksendelegatene kan være med i en samtale på ungdommenes egen arena.

Skaar peker på at det skjedde en overlevering av tro og kristenliv mellom de som i dag er 60-70 år og barna deres, som ikke var helt vellykket. Det medførte at mange ikke ble med i arbeidet.

– Vi vil gjøre et forsøk for å se om vi kan skape en vakker symfoni mellom generasjonene, sier Skaar til Dagen.

«I mange år har arbeidet blitt preget av generasjonsmotsetninger, og vi har nesten mistet en hel generasjon. Mange steder drives barne- og ungdomsarbeidet som isolerte satelitter uten at voksne er til stede», skriver styret i NLM U til saken.

Relevant initiativ

Øyvind Åsland, generalsekretær i NLM, er spent på hvordan samtalen med NLM Ung vil utarte seg. Han opplever initiativet som veldig relevant.

– De ber om at de voksne må bruke mer tid på barne- og ungdomsarbeid. For voksne og eldre er det kanskje rart å høre at ungdomsorganisasjonen vil ha mer fellesskap og kontakt, og at de etterlyser voksne rollemodeller. Jeg håper at vi kan ta oppfordringen og bønnen deres på alvor, sier han.

Generalsekretæren mener beskrivelsen i sakspapirene er veldig treffende for enkelte geografiske områder i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er rett og slett noen alderssegment som er borte fra arbeidet på enkelte av bedehusene. Det gjelder ikke minst for folk rundt 40, sier han.

Savn

Åsland innrømmer at fraværet av denne generasjonen har skapt savn og uro.

– En stund var vi veldig bekymret for bærekraften til organisasjonen. Det er derfor ekstra gledelig å se en generasjon som gjerne vil jobbe sammen med oss og har et pågangsmot som vi bare må takke for og sette pris på.

Trenden kunne ikke ha forsterket seg uten at det hadde blitt vanskeligere å drive misjon, mener generalsekretæren.

– Det sørgelige er at i store deler av gruppen vi snakker om, har folk forlatt troen, og det synes vi er fryktelig trist.

NLM Ung ønsker å skape en kultur for samhandling der gamle og unge kan bygge åndelige fellesskap sammen.

– Vi tror dette er viktig for misjonsarbeidet, sier Skaar, som melder at dette blir hovedtemaet på landsmøtet.

Økt engasjement

Generalsekretæren i NLM mener det utelukkende har vært positivt for NLM å ha en egen ungdomsorganisasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tror det fører til økt engasjement og kallsbevissthet blant unge som i enda større grad opplever at de kan være med og ta ansvar og påvirke.

Åsland beskriver forholdet mellom de to organisasjonene som tett, nært og godt.

– Vi samarbeider bedre enn før de ble en egen organisasjon og setter pris på at de vil legge sitt landsmøte til vår generalforsamling for å vise at vi hører sammen og er ett fellesskap selv om det nå er to organisasjoner.

NLM Ung

Norsk Luthersk Misjonssambands ungdomsorganisasjon.

Ble stiftet i 2012.

Ved årsskiftet hadde NLM ung 653 lag og 9529 medlemmer.

Har sitt landsmøte samtidig med NLMs generalforsamling 7.-12. juli.

Les også
Fokus
Les også
Monsen opplever seg krenket i doktorgradsavhandlingDoktorgrad
Les også
Fikk besøk av beryktet bedrager på bedehusetMarie Madeleine Larsen
Les også
Drømmen om en kristen mann
Les også
Ny redaktør i Agenda 3:16