Biskopen kalte presten Helene illojal

Da presten Helene Langeland fikk ny kjæreste vekket det reaksjoner fra biskopen at hun valgte å ikke gifte seg. Hun mener kirken bør akseptere at prester lever i samboerskap.

– Kirken bør være en plass hvor alle kjenner seg velkommen, sier hun til NRK.

Det var også NRK som først omtalte saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en SMS til Dagen skriver hun følgende:

"For meg handlar det om at kyrkja skal ta imot ALLE menneske med opne armar - slik faren tok imot den bortkomne sonen - ja, han tok imot han med fest. Kyrkja skal vere som ein trygg heim der vi kan komme med heile oss. Vi skal bli tekne imot slik gode foreldre tek imot sine born, med glede for det vi er glad for, og ein stad der vi kan få leggje frå oss det som tyngjer oss. Eg er for ekteskapet, men ingen har rett til å krevje det med makt eller trusler."

Ble kalt inn på teppet

Etter en skilsmisse fantLangelang igjen kjærligheten for fire år siden. Som prest i Lærdal sokn vekte det reaksjoner fra biskopen at hun ikke ønsket å gifte seg med mannen hun nå var sammen med.

– Jeg ble kalt inn på teppet og fortalt at jeg ikke lever slik det sømer seg at en prest skal leve. Jeg sitter igjen med en følelse av ikke å være bra nok, og det er en følelse som ikke hører hjemme i kirken.

LES:– Kristne tar for lett på gjengifte

Streng beskjed

Like etter at hun ble sammen med en ny mann fikk hun et brev fra biskopHalvor Nordhaug om at samlivsformen hennes ikke kunne støttes av kirken. Langeland opplevde støtte fra andre prestekollegaer, men frå bispedømet ble hun møtt med lite forståelse:

– Da jeg skilte meg føltes det som om noe gikk i stykker i meg, og da jeg endelig fant kjærligheten på nytt hadde det vært fint om kirken kunne vært en plass hvor jeg kunne få støtte, sier hun til NRK.

Biskop Halvor Nordhaug mener det var rett å sende et personlig brev til Langeland. Han sier følgende til NRK:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var en tydelig skriftelig irettesetting, og etter min vurdering en rett reaksjon fra meg som biskop og noe Langeburde burde ha forventet seg, sier han til NRK.

Nordhaug legger til at prester er forbilder for kirken og at kirken derfor forventer at de gifter seg fremfor å leve i samboerskap.

Langeland arbeider for tiden 20 prosent som prest i Lærdal. Hun sier at hun så langt kun har fått positive tilbakemeldinger fra bygdefolk, konfirmanter og andre.