SAMKJØRE: - Jo mer vi fremstår som uenige, jo lettere blir det for Arbeiderpartiet å få frem sine saker. Vi må bli flinkere til å diskutere på kammerset og ikke i media, sier komitéleder Helge André Njåstad (Frp).

Har avtalt faste møter for å unngå asylsplid

KrF og Venstre skal nå ha jevnlige møter med regjeringspartiene og Justisdepartementet for å samarbeide bedre - også på asylfeltet.

KrF: Geir Toskedal

I ly av dette har de samme partiene lagt en plan for å samarbeide bedre om det betente asyl- og innvandringsfeltet, men også om de andre politikkområdene som ligger under Kommunal- og forvaltningskomitéen.

De fire innvandringspolitiske talspersonene har avtalt at de skal ha jevnlige møter med Justisdepartementets statssekretær Jøran Kallmyr (Frp).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har en avtale om jevnlige evalueringsmøter. Regjeringen har sine ønsker på dette feltet og vi har våre, sier KrFs innvandringspolitiske talsperson Geir Toskedal.

Enige 18. mars

Avtalen om jevnlige møter ble inngått på et møte de fire stortingspolitikerne hadde den 18. mars. Toskedal anslår at det vil bli månedlige møter, men neste samling er ikke datofestet ennå.

På møtene skal de fire partienes fraksjonsledere i kommunal- og forvaltningskomiteen delta. Det er komitéleder Helge André Njåstad (FrP), Ingjerd Schou (H) og André N Skjeldstad (V).

– Hva er bakgrunnen for de jevnlige møtene?

– Vi må klare å få til en bedre samordning av disse viktige spørsmålene. For oss i KrF er det viktig å sørge for kvalitet i det politiske arbeidet og i myndighetenes forvaltning, seier Toskedal.

Vil følge asylfeltet tett

De fire fraksjonslederne vil på disse asylmøtene evaluere ordninger de allerede har fått på plass, ifølge Toskedal.

Han forventer å få rapport på engangsløsningen for asylbarna, den varige løsningen og på statistikk på flyktningfeltet.

– Her kan vi også ta opp eventuelt nye spørsmål vi måtte ønske på flyktning- og innvandringsfeltet, sier Toskedal og omtaler det som «et rådgivende organ» for justisministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er dette for å unngå det høye konfliktnivået som vi har sett i asyl- og innvandringspolitikken?

– Det er den ene måten å si det på. Den andre er at vi vil styrke samarbeidet og få frem det vi egentlig er enige om. Vår seier i samarbeidsavtalen er lengeværende asylbarn og konvertitter. Vi vil snakke sammen, for vi har felles interesse av å samkjøre oss bedre enn vi har gjort til nå.

Det er ventet at asylbarnsaken vil få en politisk løsning denne uken, før Venstres landsmøte som starter i Tromsø fredag.

Men dagsorden er langt fra tomt selv om den svært betente saken skulle finne en løsning. Der ligger også rapporten om asylbehandling av konvertitter og LHBT-personer, samt DNA-testing ved familiegjenforening.

LES OGSÅ: KrF vil ta konvertittrapporten opp med regjeringen

– Bidra til flertall

Fraksjonslederne Helge André Njåstad fra Frp og Høyres Ingjerd Schou sier begge til Dagen at møtene skal bidra til at regjeringspartiene sikrer flertall i Stortinget.

Schou presiserer at fraksjonslederne fra de fire partiene også har møttes tidligere, men at de er enige om en «forsterkning» av de jevnlige møtene.

– Det er en formalisering og en praktisk tilrettelegging hvor vi setter oss ned og finner løsninger, sier hun om samarbeidet mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene i Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun understreker at de fire har alle komitéens saker på dagsorden, ikke bare asyl- og innvandringsfeltet. Komitéen vil også få den store kommunereformen på sitt bord.

– Møtene handler ikke om asylavtalen alene. Komitéen har flaggsaker for regjeringen som gjør det helt nødvendig at vi snakker sammen, sier Schou.

Njåstad kaller det også en «formalisering» av møter som også fant sted tidligere.

– Har formaliseringen med asylbarnsaken å gjøre?

– Ja og nei. Den saken har fått enorm oppmerksomhet og har betydd mye. Men det er mange saker som trenger løpende avklaringer, sier Njåstad.

LES MER: Regjeringen instruerer UNE og UDI om asylbarn

Vil unngå splid

– Hvorfor ønsker Frp disse møtene?

– Vi er avhengig av flertall for å få gjennomført politikk. Det er viktig for veien videre at vi leverer politiske resultater, sier Njåstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er disse møtene blitt formalisert for å unngå at asylsakene skal bli så betente fremover?

– Det er viktig at alle fire partiene unngår å bruke krefter på hverandre i stedet for konkurrentene. Jo mer vi fremstår som uenige, jo lettere blir det for Ap å få frem sine saker. Vi må bli flinkere til å diskutere på kammerset og ikke i media. Når vi uttaler oss utad, bør vi fire stå samlet, sier Njåstad.

LES OGSÅ: Flere har fått opphold etter ny asylforskrift

Les også
Sandberg beskylder KrF og Venstre for utpressing
Les også
KrF vil ta konvertitt-rapporten opp med regjeringen
Les også
Regjeringen instruerer UNE og UDI om asylbarn
Les også
KrF-ultimatum om asylbarn greit for Erna Solberg