VIL HA MER: Salmesangen tonet fra Vår Frue kirke i Trondheim til hele landet i 60 timer i strekk i helgen.

Ber NRK følge opp med TV-gudstjenester

Kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen mener at NRK må tilby det norske folk ukentlige gudstjenester med mye sang og musikk.

– Vi har nå gjort en erfaring. Salmer er både en kulturformidling og evangelieformidling som NRK nå bør ta videre, sier Jens-Petter Johnsen.

Han viser til at den svenske statskanalen SVT ukentlig har gudstjenester om søndagene med sterk preg av sang og musikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– NRK har til nå ikke trodd at det har vært mulig å gjøre noe lignende i Norge. «Salmeboka minutt for minutt» viser at det er en stor mulighet for å gjøre det samme her, derfor ønsker vi å komme med en sterk anmodning til NRK om å utvikle dette videre i tiden som kommer, sier kirkerådsdirektøren til Dagen.

Takknemlig

Jens-Petter Johnsen er veldig glad og overrasket over oppslutningen som «Salmeboka minutt for minutt» har fått.

– Jeg vil si en stor takk til NRK og ikke minst til Helge Gudmundsen som jo har båret frem ideen til dette.

Johnsen er takknemlig for samarbeidet som kirkerådet og korbevegelsen har hatt med NRK gjennom hele prosjektet.

– Det har vært en kulturformidling uten sidestykke og en formidling av det kristne budskapet til så store deler av befolkningen som vi knapt har sett tidligere, så dette har vært en fantastisk helg som vi bare må være takknemlige for, sier Johnsen.

Oppfølger

Biskop i Nidaros, Tor Singsaas, sier til Dagen at kirken holder på å reorientere seg etter salmemaratonen.

– Vi kan ikke lenger snakke lett om folks forhold til kirken. Dette har vist oss at kirken betyr enormt mye, sier han.

Nidaros-bispen er spent på hva slags betydning salmehelgen vil få for Den norske kirke fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er viktig at vi i kirken tenker gjennom hvordan vi følger dette opp, sier han.

Til tross for at Tor Singsaas var på visitas i helgen, fikk han mange timer på kirkebenken i Vår Frue for å synge salmer med andre fremmøtte under NRK sin 60 timer lange salmemaraton.

Stolt

Det gjorde også preses i Bispemøtet i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien. Hun sier helgens begivenhet omfatter langt flere enn de menneskene som Den norske kirke rommer.

– Dette inspirerer og er godt for mange i det brede kristenfolk i Norge, og bekrefter at vi er mange i dette landet som kristentro og kultur betyr mye for. En blir stolt og takknemlig for det.

– Synlig berørt

Biskopen synes prosjektet var dristig:

– Men de som har gått i bresjen har hatt en tro på at det ville favne så bredt, og de har fått rett. Jeg er imponert og takknemlig for det NRK har satset.

Norges Korforbund har gitt tilbakemelding på at mange har vært synlig berørt av å synge salmer, og at kormedlemmer også har fortalt at det opplevdes riktig.

Helga Haugland Byfuglien tror det har med salmenes karakter å gjøre:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det sier noe om hvordan salmer formidler tro, håp, sorg og glede, og hvordan de åpner både sinn og hjerte hos folk.

Vanlige folk

Biskopen tror det beveger mange at ordene og tonefølget blir fremført av vanlige folk. Hun viser til at det knapt finnes noen i Norge som ikke kommer i kontakt med salmer.

– Det er snakk om gjenkjennelse, noe en har et forhold til som går på dypt plan. Det gir påminning om dybder, alvor og glede knyttet opp mot tro og livets store spørsmål, sier hun.

For henne selv ble helgen en flott og sterk opplevelse.

– Fellesskapet blant oss som satt i kirken vokste gjennom hele helgen med klimaks når vi kom til de sterke salmene mot slutten av salmeboken.

I hodet hennes klinger fremdeles «Eg veit i himmelrik ei borg», sunget i vekselsang.

– Det var en fantastisk opplevelse.

Sang solo

Nidaros-biskop Tor Singsaas fikk også sin sterkeste opplevelse mot slutten av de 60 timene, da håpssalmene ble sunget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi satt som pilegrimer og ventet på at Jesus skulle komme tilbake, sier han, tydelig rørt.

Selv strakk Singsaas seg utover sine egne grenser i helgen ved å takke ja til oppfordringen om å synge solo både på fredag og lørdag.

– Jeg tenkte at her er det de glade amatører i aksjon. Det var jo det som bar salmemaratonen, og mitt bidrag inngikk i det.

Gjennom helgen opplevde han å få kontakt med seg selv som kristen og menneske, og med sin egen klage og takk.

– Det var helt eiendommelig. Det var jul, påske og pinse i løpet av en og samme helg, og en fortettet opplevelse av sitt eget liv. Jeg har aldri opplevd det før, og tenkte heller ikke i forkant at det skulle bli slik, sier han.

Sakte-salmer

Sakte-tv « Salmeboka minutt for minutt» ble vist på NRK2 og på nett-TV fra fredag 28. november til midnatt søndag 30. november 2014.

899 salmer ble sunget av 200 kor i 60 timer direktesendt fjernsyn.

Finn favorittsalmen din fra NRKs salmemaraton Helgens salmesangsending på NRK Fjernsynet har skapt masse begeistring. Og det er håp for den som gikk glipp av det hele. Alt sammen er å finne på nett. Finn favorittsalmen din fra NRKs salmemaraton Helgens salmesangsending på NRK Fjernsynet har skapt masse begeistring. Og det er håp for den som gikk glipp av det hele. Alt sammen er å finne på nett.

Sendingen gikk fra Vår Frue Kirke i Trondheim, med sang-innslag fra Tromsø, Kåfjord, Fløyen, Maihaugen, Halden, Finnsnes, Utstein kloster, Fredrikstad, Karasjok, Lofthus, Oslo og USA.

Tusen lastet ned salme-app i helgen Mens salme etter salme ble sunget i NRK i helgen, satt folk hjemme i sofaen og lastet ned salmeboken på app og tegnet abonnement. Tusen lastet ned salme-app i helgen Mens salme etter salme ble sunget i NRK i helgen, satt folk hjemme i sofaen og lastet ned salmeboken på app.

Kilde: NRK.no

Kilde: NRK.no

Les også
Tusen lastet ned salme-app i helgen
Les også
Finn favorittsalmen din fra NRKs salmemaraton
Les også
«Kirken, ikke NRK, bør ta ansvaret for å sikre salmene som kulturarv»
Les også
Tysk TV misunnelig på sakte-salmer på NRK
Les også
2,2 millioner TV-seere var innom salmesendingen på NRK