– Jeg skyldte folket en forklaring

Hilde Frafjord Johnson endte som syndebukk da det brøt ut borgerkrig i Sør-Sudan.

– Jeg følte at jeg ikke hadde fullført oppgaven og jobben som spesialrepresentant hvis jeg ikke hadde skrevet denne boken, sier dennåværende generalsekretæren i KrF til Dagen.

Hun tar seg tid til et intervju før den offisielle Afrika-lanseringen i dag. Tidligere har boken blitt presentert i både London og Genève for fullsatte lokaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Omfattende arbeid

Arbeidet har vært omfattende. Johnson har gjort over 50 dybdeintervjuer, og sier at flere av dem kunne vare i opptil to til tre timer.

– Krigen brøt ut på min vakt, og jeg følte at jeg skyldte folket en forklaring, eller så nært som en forklaring som man kan komme, sier hun.

– Som spesialrepresentant tilSør-Sudan ble du beskyldt for alt fra å være elskerinne til presidenten til å ha gitt våpen til opprørere. Kan du gi oss et innblikk i hvordan det var å være deg?

– Man må ha tykk hud, og ikke ta ting så veldig personlig. Disse ryktene lo jeg av, men anklagene som gjaldt våpensmugling var alvorlig og gjorde at vi kunne havne i livsfare.

Johnson tok selv opp anklagene med presidenten uten at han valgte å stanse de hyppige demonstrasjonene.

– Han lot være å roe ting ned på viktige tidspunkter, sier Johnson.

LES OGSÅ:Etterlyser taletrengte nordmenn

Hun legger til at man må være forberedt på å bli gjort til syndebukk når man arbeider i situasjoner tilsvarende den som var i Sør-Sudan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når man velger å ikke ta side, og å stå som upartisk, så vil begge sider være opprørt over det, sier den tidligere spesialrepresentanten.

– Ikke vellykket

Særlig valget om å åpneFN-portene for rundt 100 000 flyktninger ble tatt dårlig imot fra regjeringshold:

– Det hadde ikke skjedd før i et slikt omfang, og gjorde at det ble spesielt intenst, vedkjenner Johnson.

– Når du ser tilbake på din tid som spesialrepresentant, vil du si at arbeidet var vellykket?

– Jeg kan ikke si at det var vellykket når krigen brøt ut på min vakt. Da kan jeg ikke ha vært noen stor suksess, sier Johnson, som likevel viser til mange tiltak for å hindre et slikt utfall, blant annet retreats i SPLMs lederskap, som hun prøvde å få på plass en rekke ganger. Møtene ble utsatt gang på gang.

– Mer innflytelse hadde jeg ikke. Jeg tror ikke jeg kunne fått det til hvis jeg hadde mast enda mer.

– De spilte et høyt spill

Hun forteller at hun har gått igjennom valgene hun gjorde flere ganger, og forsøkt å finne andre måter hun kunne utgjort en større forskjell. Konklusjonen har vært at hun ikke kunne gjort mye annerledes:

– Jeg tror ikke jeg skal overvurdere min egen betydning, sier Johnson.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES MER:Tror flyktningkrisen kan dra velgere til KrF

Hun tror det avgjørende for Sør-Sudan var konfliktlinjene i lederskapet.

– De spilte et altfor høyt spill, slik at temperaturen steg så mye at et skudd i presidentens garde var nok til å sette det hele på spill.

Sier ting få kan si

Tiden i FN-apparatet er forbi, og Hilde Frafjord Johnson er tilbake i Norge, og i KrF, denne gangen som ny generalsekretær. Hun har tidligere hatt verv som utviklingsminister iKjell Magne Bondeviks første og andre regjering.

– Vil du på noen måte videreføre engasjementet for Sør-Sudan som generalsekretær?

– Jeg er generalsekretær først og fremst, sier Johnson, men legger til at hun i forbindelse med boken vil bruke rollen og posisjonen hun har til å «si ting som ikke kan sies av de som er i landet».

– Jeg vil bruke boken til å si tydelig ifra om hva som forventes videre, og ta de fattige og lidendes parti. Så blir det KrF som får min energi videre.