VIL MØTE BEHOV: Evangeliesenteret har erfart at pårørende har behov for å bli ivaretatt når rusmisbrukere er i behandling på organisasjonens sentre, og nå er det snart klart for det første pårørendetreffet. Bilde er tatt på stevnet på Østerbo.

Evangeliesenteret vil gi bedre tilbud til pårørende

Trond Eriksen mener pårørende er en undervurdert ressurs i behandlingsløpet til rusavhengige. Nå tar Evangeliesenteret grep for å ivareta denne gruppen på en bedre måte.

– Vi har fulgt opp pårørende i enkeltsaker, men har ikke hatt et samlet tilbud. Derfor ønsker vi å få i gang et felles møtepunkt for dem, sier Trond Eriksen som er daglig leder for Evangeliesenteret.

Han forteller til Dagen at han ved flere tilfeller har blitt oppsøkt av pårørende som har gitt uttrykk for at de ønsker et tilbud i senterregi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eriksen legger til at mange pårørende med rusavhengige i familien er utsatt for store belastninger, men at de ofte blir usynlige i hjelpeapparatet. Han mener det er viktig at noen også kan se dem.

– Det er som regel mest fokus på den man skal hjelpe og mindre på den enkelte pårørende. Disse menneskene lever tett på rusmisbrukerne, men er de siste som gir seg i kampen for å få sin kjære ut av rusen. De er ofte der hele tiden, men hvem tar seg av dem? spør Eriksen.

Leder: Trond Eriksen, daglig leder, Evangeliesenteret

På helsen løs

Lederen for Evangeliesenteret har gjennom sitt arbeid sett at mange pårørende sliter seg ut når de lever med en rusavhengig i familien. Belastningene kan bli så store at det gir psykiske og fysiske helseplager.

– For mange er dette også noe som er vanskelige å snakke om. Det griper inn i hele familielivet, og ofte er det knyttet både skam og skyld til situasjonen til rusmisbruket i familien.. Mange kjenner seg nok veldig alene og isolert med utfordringene. Vi tenker at det derfor er på sin plass at de pårørende kan ha en felles arena hvor de kan få møte andre i tilsvarende situasjon. Her kan de også få kursing og veiledning, fortsetter han.

I første omgang forsøker Evangeliesenteret seg på et eget pårørendetreff i oktober. Det finner sted i Våler i Østfold, og her inviteres pårørende eller andre i nær relasjon til den rusavhengige til et felles møtested hvor man kan utveksle erfaring, kunnskap og finne støtte i hverandre.

Eriksen understreker at tilbudet ikke retter seg spesielt til pårørende som har familiemedlemmer på et Evangeliesenter, men at man går bredt ut til alle interesserte.

– Samtidig er vi også tydelige på at tilbudet vil være bygget på et kristent verdigrunnlag, påpeker den daglige lederen.

Viktig ressurs

– Du mener pårørende er en undervurdert ressurs i behandlingen og rehabiliteringen av den rusavhengige. Hva ligger i det?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De pårørende er ofte EN veldig viktig del av livet til rusmisbrukerne, og det er ikke tvil om at det er en ressurs som kan virke stabiliserende i prosessen, Det er disse menneskene som kjenner identitet, relasjoner og bakgrunnen til den vi skal hjelpe. Jeg tenker at å involvere dem mer aktivt i behandlingsløpet er en stor ressurs for alle parter. Å skape et godt samspill med denne gruppen vil samtidig være en god læreprosess for oss, svarer Eriksen.

Michael Lindholm, faglig leder ved pårørendesenteret til Landsforbundet mot Stoffmisbruk (LMS), deler Trond Eriksen sin oppfatning om at pårørende ikke i tilstrekkelig grad blir brukt som en ressurs i behandlingsløpet.

– Det er selvsagt en forutsetning at bruker selv ønsker at de pårørende skal trekkes inn i prosessen, men det er helt opplagt at de som står nærmest ofte har mye å bidra med. Den ressursen de representerer er svært nyttig, sier Lindholm til Dagen.

Han opplever at en del er blitt litt bedre, men at det fortsatt er mer å gå på når det gjelder behandlingsapparatets involvering av pårørende.

– Trekker man pårørende tidlig inn i prosessen, vil det også kunne være gunstig for resultatet av behandlingen understreker han.

Geir Hjelmen (29) ble regnet som et håpløst tilfelle allerede som 12-åring. Han fikk tro på fremtiden og hjelp med narkotikaproblemene etter et opphold på Østerbo. I dag er han elev ved Veien bibelskole i Bergen og storkoser seg med det.

Hjelmen tror det kan være bra å trekke de pårørende inn i behandlingen.

– Samtidig er det slik at en trenger litt avstand selv i begynnelsen, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pårørendetreff har han tro på:

– Jeg tror det kan være bra for folk å møte andre i samme situasjon som en selv.

STØTTESPILLER: Pårørende er ofte en viktig ressurs i behandlingen av rusmisbrukere, men ofte blir de overlatt til seg selv. Evangeliesenteret ønsker å trekke dem mer inn i rehabiliteringsløpet.
Aktuelle tema på pårørendetreff

Samarbeid og rammer

Roller og forventning som pårørende

Belastning og mestring av pårørenderollen

Økonomi og rettigheter

Erfaringsutveksling

Du kan lese mer om pårørendetreffet på evangeliesenteret.no

Erfaringsutveksling

Les også
2,4 milliarder til rusomsorg de neste fire årene
Les også
Kamp mot rus i hvert åretakPadling mot rus
Les også
Tar med rus-ungdom på flytende terrasseFuture-flåta
Les også
Vil møte de unge i rusmiljøetSporet
Les også
Tydeligere kristne verdier i politikkenKlikk for å endre tekst
Les også
Ventetiden i rusomsorgen må ned