Risikerer 22 dagers fengsel

Fader Christoforos Schuff viser til ytringsfriheten og nekter å betale bot for ulovlig markering.

I går måtte faderChristoforos Schuff møte iOslo tingrett for å ha nektet å betale en bot på 9000 kroner.

LES:Tror ikke tiggerforbud stanser fattige

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aktor la ned påstand om å øke forelegget til 11.000 kroner, eventuelt gi presten 22 dagers fengselsstraff. Saksomkostninger kommer i tillegg.Schuff ville ikke vedta boten, men opplyser tilDagen at han nok vil møte opp om han dømmes til fengsel, i og med at det vil koste staten penger å holde ham fengslet.

10. april ble han og andre meddemonstranter fjernet av politiet da de holdt en markering motNorges asylpolitikk foranStortinget. Noen hadde på seg livredningsvester, og de hadde med seg telt og skilt med håndskrevne budskap. De satte seg på plenen og sang, men hadde ikke med seg høyttalere.

Gruppen hadde imidlertid ikke søkt om tillatelse til noen markering foran Stortinget, og ble raskt oppfordret av politiet til å fjerne seg. Da de ikke gjorde det, ble de pågrepet og ilagt bøter. Schuff ble også pålagt å holde seg utenfor ring én de neste 24 timene.

LES:I front for ytringsfriheten

I rettssaken ville ikke Schuff forholde seg til spørsmål om skyld. Han mener at markeringen var i tråd med menneskerettighetene og ytringsfriheten. Presten viste til menneskerettighetserklæringens punkt 19 og 20 som går på at ytringsfrihet innebærer frihet til å «meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel», og at «Enhver har rett til fritt å delta i fredelige møter og organisasjoner».

– Det er en begrensning av ytringsfriheten i seg selv at man må søke myndighetene om å protestere mot myndighetene, sa Schuff i retten.

Ved spørsmål om hvorfor han nektet å oppgi personalia til politiet, svarte han at han har en generell motstand mot vilkårlig kontroll og nedskriving av personalia for å kartlegge politisk aktivitet.

– Å tie er også en del av ytringsfriheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dommen faller før 20. mai.