RETTSAK: En smilende Radovan Karadzic ankom mandag rettssalen i Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag, der han håper å få omgjort dommen på 40 års fengsel for folkemord. Foto: AP / NTB scanpix

Karadzic håper å få omgjort folkemord-dom

Den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic er igjen i retten, der han håper å få omgjort dommen på 40 års fengsel for folkemord.

En smilende Karadzic ankom mandag Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag, i håp om å vinne fram med sin anke.

72-åringen er dømt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten under den tre år lange borgerkrigen i Bosnia fra 1992 til 1995, der 100.000 mennesker ble drept og 2,2 millioner gjort hjemløse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etnisk rensing

I dommen fra mars 2016 heter det at Karadzic, som med sin manke av sølvgrått hår er lett gjenkjennelig, var på toppen av det militære og politiske lederskapet i republikken og sentral i utarbeidelsen av det ideologiske grunnlaget for den systematiske, etniske renskingen som foregikk i stor skala.

Bruden ble drept, mens brudgommen er blant de rundt 40 personene som ble såret og brakt til sykehus, opplyser en sykehusdirektør.Publisert av Dagen 23. april 2018

Karadzic ble funnet skyldig på ti punkter, blant dem massakren i Srebrenica, der 8.000 ungdommer og menn ble likvidert og lagt i massegraver. Dommerne mente også at han var drivkraften bak den 44-måneder lange beleiringen av den bosniske hovedstaden Sarajevo.

Karadzic har anket på 50 punkter i dommen og beskylder dommerne for å ha gjennomført en politisk rettssak mot ham.

Maratonøvelse

Den tidligere serbiske lederen Slobodan Milosevic ble også dømt i Haag, men døde i sin celle før saken var over. De bosniske serbernes militære sjef, general Ratko Mladic, ble i november i fjor dømt til livsvarig fengsel.

Rettssaken mot Karadzic var en maratonøvelse som varte i 497 dager. Hele 115.000 sider med bevis ble lagt fram i retten, og 586 vitner ble framført.

Før dommen i 2016 avslørte Karadzic at han var så sikker på å bli frikjent at han allerede hadde pakket og var klar til et liv i frihet.

Les også
Tusener marsjerte mellom dødsleirer
Les også
FN: Facebook brukt til å skape hat mot rohingyaene
Les også
Amnesty: Den etniske rensingen av rohingyaer pågår fortsatt
Les også
Ratko Mladic kjent skyldig i folkemord og forbrytelser mot menneskeheten - dømmes til livstid