Seksjonsleder i PST Signe Kathrine Aalling (nr.to fra venstre), mulla Krekar og hans advokat Brynjar Meling sammen med advokat Solveig Kristine Høgtun (t.h.) i Oslo tingrett, hvor PSTs utleveringsbegjæring til Italia behandles. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Meling sammenligner PST med Pontius Pilatus

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling langet ut mot PST i retten og sammenlignet sikkerhetstjenesten med Pontius Pilatus.

Meling tydde til det bibelske sitatet « Pilatus vasker sine hender» for å beskrive PSTs opptreden i Krekar-saken, da han startet sine prosedyrer i utleveringssaken onsdag.

Meling anklager PST for å passivt lene seg på de italienske anklagene om at Krekar og en medsiktet 42 år gammel iraker skal inngå i et internasjonalt terrornettverk kalt Rawti Shax.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Uttrykket er det mest betegnende for PSTs oppførsel i denne saken, man toer sine hender fordi man ikke vil ha noe med dette å gjøre, sa Meling i retten, og hevdet at PST hadde forholdt seg påfallende passiv i sin bevisførsel gjennom hele saken.

PSTs politiadvokat Signe Aalling ønsket ikke å kommentere sammenligningen overfor NTB.

– Ikke vellykket

Aalling sa i sin prosedyre at selv om PST ikke sitter på hele det italienske etterforskningsmaterialet, så mener de materialet oppfyller vilkårene for utlevering av de to siktede

Hun uttalte samtidig at materialet indikerer at Rawt som terrororganisasjon neppe kan karakteriseres som spesielt vellykket.

– Strukturen er tilsynelatende fremdeles i en vaklende oppbygging og ingen konkrete drap eller anslag knyttes til Rawt.

Aalling trakk fram en avgjørelse fra Høyesteretts ankeutvalg fra 2001 som sentral i saken. Den fastslår at man i forbindelse med utleveringsbegjæringer i høy grad kan ha tillit til rettssystemene i EU/ EØS- og Schengen-land som står Norge nær rettslig og politisk.

– Derfor må man kunne tillegge en domsslutning fra en italiensk domstol vesentlig vekt som bevis, uttalte hun.

Meling repliserte at Høyesterett senere har moderert denne avgjørelsen og presisert at dette ikke fratar norske myndigheter et ansvar for en selvstendig vurdering.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– PST prøver å få dette til å fremstå som en hvilken som helst utleveringssak, men det er det ikke, både historikken og saken er for spesiell til at man alene kan lene seg på begjæringen fra den anmodende stat, anførte Meling.

Han hevdet på nytt at Krekar-saken er gjenstand for politisk spill og at retten derfor må være særlig varsom.

Krever bevis-innsyn

Både Meling og 42-åringens forsvarer, Solveig Høgtun, har vært sterkt kritiske til at PST har nektet å utlevere flere av bevisene de sitter på.

– Det fremstår nærmest som man har unndratt disse bevisene fra retten for å skjule kvaliteten på dem, uttalte Meling.

Aalling forklarte at påtalemyndighetens syn er at ytterligere bevis kun skal hentes inn dersom det er nødvendig for at retten skal kunne ta stilling til spørsmålet om utlevering.

– Dette kan kanskje virke rigid, men det har en klar prinsipiell side med hensynet til effektiviteten i utleveringssaker og tilliten til andre lands rettssystemer, uttalte hun.

Kan straffeforfølges i Norge

Begge forsvarerne krever også at en eventuell rettssak mot de to må føres i Norge.

Også dommer Jannicke Johannesen utfordret PST på hvorfor de to siktede ikke kan straffeforfølges i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun henviste til at utleveringsinstituttet bygger på at utleveringen skal skje til det landet hvor den straffbare handlingen har skjedd.

– Her har vel de straffbare forholdene skjedd i Norge, påpekte Johannesen.

– Om den straffbare handlingen har blitt begått i Norge eller Italia er ikke åpenbart, så lenge cellen tar form i Italia etter ordre fra Norge, svarte Aalling.

Hun understreket samtidig at det juridisk ikke er noe i veien for at en rettssak kunne gått i Norge.

– Men nå er det nå en gang slik at det var italienerne som startet denne etterforskningen og som har bygget opp bevisene som skal lede til tiltale. Da er det helt naturlig at de samler de siktede og gjennomfører saken i Italia, uttalte Aalling.

Kjennelse i saken er ventet i slutten av måneden.

Les også
Vitne i utleveringssak: – Krekar er en mann med fine tanker
Les også
PST: – Nettverket fremstår som en terrororganisasjon med et fundamentalistisk religionssyn
Les også
Meling: – Vil ikke sette munnkurv på Krekar
Les også
Krekar-partnere slipper utlevering til Italia
Les også
PST: Krekar kunne fått ti års fengsel i Norge