PROTESTER: En sint demonstrant markerer sitt syn utenfor Høyesterett i Washington. Motstandere av fredagens beslutning er villige til å gå langt for bekjempe en ordning mange ser på som omdefering av ekteskap. Foto: Jonathan Ernst / NTB Scanpix

Sørger over ny homolov

Evangelikale kristne i USA er skuffet over Høyesteretts ja til homofile ekteskap i hele landet.

– Vi kan ikke akseptere noen juridisk, politisk eller kulturell omdefinering av bibelsk ekteskap, sier pastor Lon Allison.

Mens homofile søndag feiret det skjelsettende Høyesterettsvedtaket med homoparader i Oslo og i storbyer i USA, ble avgjørelsen markert med sorg i flere evangelikale amerikanske kirker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Wheaton Bible Church vest for Chicago som samler rundt 2.600 mennesker til fem gudstjenester hver helg, var søndagens budskap preget av sorg.

– På grunn av det som skjedde fredag, er vi preget av sorg. Vi kan ikke akseptere eller gå god for noen juridisk, politisk eller kulturell omdefinering av bibelsk ekteskap, og vi kan heller ikke utføre eller fremme likekjønnede seremonier, sa pastor Lon Allison til sine kirkegjengerne.

Vanskelig situasjon

Storavisen New York Times (NYT) har tatt pulsen på de evangelikale etter vedtaket i Høyesterett, som de hevder har satt evangeliske protestanter i en vanskelig situasjon.

– De utgjør en fjerdedel av USAs befolkning, og er ofte på kollisjonskurs med flertallet i folket og oppfattes ofte som diskriminerende og hatefulle. De prøver å leve ut sin bibelske lære, men mange føler seg beleiret og er redde at de juridiske endringene for homofiles rettigheter uunngåelig skal føre til begrensning av deres religiøse frihet, skriver avisen.

Holdningsendring

Samtidig skjer det en holdningsendring internt i de konservative evangelikale kirkene, om ikke læremessig, så i tonen og empatien overfor de homofile. Nesten alle evangeliske kirker er imot likekjønnet ekteskap, og mange tillater ikke at homofile eller lesbiske får ledende stillinger dersom de ikke lever i sølibat. Men noen pastorer kvir seg for å tale om temaet, og understreker at alle er syndere og at kristne burde elske og ønske alle velkommen.

Leder for LifeWay Research som forsker på evangelikale protestanter, Ed Stetzer, sier til NYT at evangelikale «innser at de er i mindretall og at de har mistet fordelen av å spille på hjemmebane.»

Varsommere

– De har lært å ordlegge seg varsomt og tilgivende, en holdning som evangelikale ikke var kjent for når de utgjorde majoriteten, sier Stetzer.

Han legger til at holdningsendringen likevel er minimal blant praktiserende evangelikale. Dette bekreftes også av meningsmålinger. Mens amerikanere flest, der de fleste er katolikker eller hvite protestanter fra de store kirkene, støtter likekjønnet ekteskap, er det bare 27 prosent av de evangelikale som er for. 70 prosent sier nei til likekjønnet ekteskap, ifølge Pew Research Center.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke riktig

Pensjonert pastor Wilfredo De Jesus i New Life Covenant Church, som hører til megakirken Assemblies of God med nesten 20.000 medlemmer, de fleste i Chicago, sier homoekteskap ikke er etisk riktig selv om det er blitt lovlig.

– Vi vier ikke to menn. Det er imot vår tro, sier De Jesus. Han understreker at kirken ofte har vært på kollisjonskurs med kulturen i løpet av den 2.000 år gamle kirkehistorien.

– Vi er innstilt på å bli fengslet og er klare for hva som enn måtte skje. Men kirken kan ikke endre syn, sier han.

Uenige

Pastor Lon Allison i Wheaton Bible Cuhrch som gikk sterkt ut mot likekjønnet ekteskap i sin preken søndag, regner med at mellom fem og ti prosent av tilhørerne var uenige med han. Når avisen snakker med folk under kirkekaffen, får de bekreftet inntrykket.

– Dette er ingen trist dag, det er en gledens dag. Retten gjorde et riktig vedtak, sier en kirkegåer som vil være anonym.

De aller fleste støtter likevel kirkens syn på ekteskapet.

– Jeg er svært opprørt over dette. Jeg tror som vår kirke at ekteskap er mellom en mann og en kvinne, Men jeg har ingen tro på diskriminering, og jeg vet ikke hvordan jeg ville reagere dersom jeg hadde en sønn eller en datter i den situasjonen, sier John Mulsoff (66).

Homoekteskap

Høyesterett i USA sa ja til likekjønnet ekteskap fredag 26.juni 2015.

Likekjønnet ektskap lovlig i alle de 51 statene.

70 prosent av evangelikale protestanter er imot, 27 prosent er for.

Holdningsendring blant evangelikale til større aksept av homoekteskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
USAs høyesterett gir grønt lys for homoekteskap
Les også
En av de tause stemmene
Les også
– Menighetene gjør det vanskelig for kristne homofileTil helhet
Les også
Kjente ikke til Slettahjells homostøtte
Les også
Sus i serken på Oslo Pride