REAGERER: Biskopene i Den norske kirke reagerer på at innvandringsminister Sylvi Listhaug omtaler Den norske kirke som gjennomsyret sosialistisk: – Tabloid utspill, sier biskop Atle Sommerfeldt, her med biskop Nordhaug.

Listhaug terger på seg kirketopper

– Tabloid. Karikert. Usaklig. Både biskoper og kirkerådsdirektøren i Den norske kirke reagerer på at statsråd Sylvi Listhaug omtaler Den norske kirke som «gjennomsyret sosialistisk».

Sylvi Listhaugs kommentar til Dagen om at kirken er gjennomsyret sosialistisk har satt sinnene i kok hos flere av toppene i Den norske kirke:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innlegg av Dagen.


Den markerte Frp-eren ble onsdag ny flyktningminister i Erna Solbergs regjering etter å ha vært landbruks- og matminister siden valget i 2013 som ga den borgerlige blokken en solid seier.

– Håper presisjonsnivået i embedsutøvelsen blir høyere enn dette, tvitret biskop i Borg, Atle Sommerfeldt.

– Tabloid

Biskopen utdyper sine meninger i en samtale med Dagen.

– Hun angriper kirken for at vi har argumenter for at Norge skal være gjestfritt og følge internasjonal lov og rett og inkludere mennesker som får opphold i våre lokalsamfunn, sier Sommerfeldt. Han kaller ministerens utspill for «tabloid».

– Vi har understreket at det først og fremst er situasjonen i Afghanistan, Midtøsten, Eritrea og Somalia som driver mennesker på flukt. Det er vanskelig å se at det har noe med sosialisme å gjøre.

Sommerfeldt viser til at biskopene også har engasjert seg i spørsmål om klima og naturvern.

– Man kan være uenige, men å kalle det sosialisme vitner om useriøsitet, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis en tolker ordet sosialisme positivt, kan hun da ha litt rett?

– Ikke i hennes retorikk. Den norske kirke skal være en kirke der alle føler seg hjemme uavhengig av politisk ståsted. Hun er dessuten kjent med at Bispemøtet har hatt kritiske punkter til hvordan den rødgrønne regjeringen har håndtert tema som klima- og asylpolitikk.

Oppgitt over sjargong

På Twitter la også Sommerfeldts bispekollega i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, ut en rask kommentar: – Holder stilen, skrev han.

– Listhaug hadde et utfall mot kirken hvor hun brukte ordet godhetstyranni og slik fortegnet de som har et annet syn enn henne selv. Jeg synes ikke det er en god samtalestil for en statsråd å snakke sånn, sier Nordhaug.

Bjørgvinbispen reagerer sterkt på statsrådens kommentar om at kirken er gjennomsyret av sosialisme:

– Her mener jeg Listhaug går et skritt lenger i å karikere på grovt usaklig vis kirkens engasjement for klima, de fattige og menneskeverdet. Jeg blir litt oppgitt over sjargongen fra hennes side og hadde håpet at hun skulle uttrykke seg mer saklig.

– Kan hun ha litt rett?

– Nei, hun har ikke rett i noen ting. Det er en type utsagn jeg ikke vil imøtekomme. Det er bare ødeleggende for den offentlige samtale og under en statsråds verdighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Absurd

Solveig Fiske, biskop i Hamar, mener det er en fremmed tanke for kirken å bli tatt til inntekt for å inneha et bestemt politisk syn.

– Det er politikere som tar politiske avgjørelser, mens Den norske kirke, som er tuftet på evangeliet om Jesus Kristus, først og fremst er opptatt av å løfte frem skaperverket, menneskeverdet og humanitet. Det slår meg derfor som uklokt å karakterisere kirken på en slik måte, skriver hun i en kommentar til Dagen. Hun legger til:

– I en situasjon der hele sivilsamfunnet nå er utfordret, oppleves det fra min stol som bortimot absurd at ministeren setter slike merkelapper på en av de virkelig store aktørene i sivilsamfunnet.

I en kort sms gjør biskop Stein Reinertsen i Telemark og Agder bispedømme det klart at ei heller han kjenner seg igjen i den nye integreringsministerens utsagn.

– Mitt inntrykk er at kirken på alle plan består av mennesker fra hele det politiske spekteret. Kirken består dessuten av 74 prosent av befolkningen, og så mange sosialister finnes det neppe i Norge, legger han til humoristisk.

– Urimelig

Direktør i Kirkerådet Jens Petter Johnsen mener Listhaugs kommentar er urimelig.

– Det har fra første julehøytid vært kirkens oppgave å tale de svake og undertryktes sak, og gi støtte og hjelp til mennesker i nød. Det er ikke sosialisme, men nestekjærlighet i praksis. Kirken har heldigvis mennesker av ulik politisk farge som ønsker å leve etter dette, skriver han i en sms-kommentar til Dagen.

Det er imidlertid ikke bare kirketopper som reagerer på Listhaug sine ord. Også politikere har tvitret sitt engasjement i saken:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei, Listhaug. Kirken er ikke gjennomsyret av sosialister, den er gjennomsyret av kristne som liker menneskeverd og nestekjærlighet, skrev Erik Lunde (KrF) i Oslo bystyre i sin melding.

SV-er Alf Holmelid kommenterte på Twitter at Listhaug vil ha nestekjærligheten og samfunnsengasjementet ut av kirken.

– Den får nøye seg med å kjempe for religiøse symbol og FrP-verdien, tvitret han.

I Dagens intervju med Sylvi Listhaug kommenterer statsråden at hun synes det er bra med sterke konservative miljøer.

Andreas Halse i SV responderte med å lage en kjapp quiz:

– Hvordan ville Listhaug reagert om for eksempel Shoaib Sultan hadde etterlyst sterke, konservative muslimske miljøer?

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innlegg av Dagen.

Les også
Listhaug: – Kirken er gjennomsyret sosialistisk
Les også
Stortinget lenker Listhaug til to asylforlik
Les også
Listhaug: Skal stramme inn i flyktningpolitikken