Det er anslått at mer enn 40 millioner mennesker levde i slaveri i 2016, ifølge en ny rapport. Her fra en demonstrasjon mot slaveri utenfor Libyas ambassade i Paris denne uken. Foto: AP / Thibault Camus / NTB scanpix

Mer enn 40 millioner mennesker lever i slaveri

I en ny rapport fra flere organisasjoner anslås det at mer enn 40 millioner mennesker levde i slaveri i 2016.

Antallet inkluderer rundt 25 millioner tvangsarbeidere og 15 millioner mennesker som lever i tvangsekteskap. Men antall personer i slaveri er nok enda høyere, ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen, Den internasjonale organisasjonen for migrasjon og menneskerettighetsgruppen Walk Free Foundation som har laget studien i fellesskap.

Omtrent en firedel av tvangsarbeiderne er å finne i private husholdninger, men de jobber også i fabrikker, på byggeplasser, gårder og fiskebåter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mer enn halvparten står i gjeld til dem som holder dem fanget. Andre kan ikke unnslippe fordi de har blitt dopet, har betalt for lite for å kunne gå sin vei, blir fysisk misbrukt eller bare fordi de er for langt hjemmefra fra å kunne vende tilbake.

Nesten fem millioner av dem blir tvunget til prostitusjon. Noe over fire millioner er ofre for arbeid som pålegges av statlige myndigheter som tvangsarbeid i fengsler eller i militæret.

Kvinner og jenter utgjør 71 prosent av slavene, eller nesten 29 millioner mennesker. Hvert fjerde offer for moderne slaveri er barn, det vil si rundt ti millioner mennesker.

Dagens slaveri er mest utbredt i Afrika, der det berører en andel på 7,6 per tusen mennesker, etterfulgt av Asia og Stillehavet med 6,1 per tusen personer, ifølge rapporten.

Les også
40 millioner ekstra mot menneskehandel
Les også
Sarah ble sexslave som 12-åring
Les også
Hevder kirkeledere driver med menneskehandel i USA
Les også
Tilbake hos familien etter livet som IS-slave
Les også
Dekker over minner om menneskehandel
Les også
– Menneskerettigheter kommer før religion