IKKE MANGE: – Uroen er i begrensede miljøer og blant kurerer, hevder styreleder Kristine Eiken ­Sortland.

– Åpne Dører har mistet store deler av grunnfjellet

– Vi kan ikke avvike fra statuttene, sier styrelederen i Åpne Dører etter lørdagens årsmøte der styret nektet å godta et framlagt mistillitsforslag.

Det legger ingen demper på opprøret i rekkene blant dem som er mest aktive i Åpne Dørers arbeid, kurerene som har direktekontakten med forfulgte kristne i mange land.

Dagen-kilder opplyser at det var 25 personer som lørdag forlot årsmøtet i Åpne Dører i protest mot at styret nektet å godta mistillitsforslaget mot dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mister oppslutning

En av de 25 som forlot årsmøtet lørdag sier til Dagen at Åpne Dører allerede har mistet store deler av sitt grunnfjell gjennom håndteringen av konflikten i organisasjonen – i og med behandlingen av saken som fikk så mange til å forlate møtet.

Styreleder Eiken Sortland viser til en rekke indikatorer som tilsier at grunnfjellet er solid, blant annet 17 480 abonnenter på organisasjonens meldingsblad, nesten 4000 abonnenter på en bønne- og nyhetsmail, 144 menighetskontakter og nærmere 100 kurerer som reiser og har direkte kontakt med forfulgte kristne. Det er hos noen av de ansatte og kurerene det nå er sterkest uro.

På årsmøtet ble det lagt fram navn på kandidater til et interimsstyre med forslag om ekstraordinært årsmøte om tre-fire måneder. Styrelederen mener dagens statutter ikke åpner for en slik prosess.

– Det kom benkeforslag på å avvike fra statuttene, og det kan vi ikke gjøre, sier hun.

Selv om hun aldri selv fikk lappen med navn på kandidatene til et interimsstyre, finner hun det påfallende at de aller fleste av dem var fra Kristiansandsområdet. Hun mener dette henger sammen med strategiske uenigheter.

– Men stridens kjerne er at noen vil ha et annet styre?

– Det kan framstå som om det er det de vil, men vi må kanskje spørre hva som er den egentlige agendaen er. Det var i alle fall merkelig, det som skjedde på årsmøtet, med en kandidatliste der alle hører til i Kristiansand og omegn.

– Trist

– Er det en utfordring at så mange i Åpne Dørers kjernetropper ikke har tillit til styret?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var en trist situasjon som oppsto i helgen, men mitt inntrykk er at det er en begrenset del av kjernetroppene dette gjelder, sier Eiken Sortland. Hun poengterer gjentatte ganger at det ville vært grunn til bekymring for organisasjonen dersom statuttene ble satt til side i årsmøtet og man innsatte et interimsstyre etter et benkeforslag.

– Vi er en organisasjon som er avhengig av tillit, medgir hun, men har ingen klare forslag til hvordan denne skal gjenvinnes. Hun påpeker i stedet at ingen, hverken givere eller andre interessenter i organisasjonen, kan kreve at styret går.

– Dere er i praksis uavsettelige?

– Gjør vi noe alvorlig galt, vil vi fort få trøbbel med Open Doors International. Da kan vi ikke være en del av ODI. Og i og med at styret er det øverste organet i Norge, er det ingen andre i Norge som har muligheten til å avsette oss. Men det er godt og sunt å diskutere hvordan det skal være, mener styrelederen, som åpner for en prosess rundt dette spørsmålet.

– Er dagens struktur i Åpne Dører god?

– Til nå har vi vurdert det slik, og jeg tror ikke den i utgangspunktet er dårlig med tanke på å tjene forfulgte kristne, sier Kristine Eiken Sortland.

Lang krangel

Ifølge Vårt Land ble det kranglet i timesvis før de 25 i årsmøtet brøt opp og gikk.

Opprøret i organisasjonen er representert ved personer i Åpne Dørers rekker som har mange års erfaring med direktekontakt med forfulgte kristne i land der vilkårene er vanskelige. Men også flere ansatte er uenige med ledelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Styrelederens framstilling lyder:

– Det er nå uro i begrensede miljøer og blant kurerer som deltok på vår feedbackweekend. Enkelte fortalte oss at de var blitt involvert nå i helga, sier hun.

Åpne Dører er ingen medlemsorganisasjon, men styrelederen forklarte i Dagen lørdag: – Årsmøtet er åpent for våre interessenter, og det er ingen som blir nektet å ta opp saker der.

– Noe helt upassende

Eiken Sortland kom fredag med en utfyllende setning til dette sitatet.

– Jeg må jo ta forbehold om at det kommer noe helt upassende, la hun til i en e-post som grunnet tidlig deadline i Dagen ikke kom med i lørdagens avis.

Styrelederen sa også fredag at det da ikke var noen konflikt i Åpne Dører, med henvisning til at alle de ansatte som da var i arbeid, var fornøyd med arbeidssituasjonen.

Styrelederens oppfatning ble delt av verneombud Ole Lilleheim. Han viste imidlertid til at det fortsatt er tre personer som er langtidssykmeldt, nettopp med bakgrunn i konflikten i organisasjonen samt at to ansatte til har sagt opp sine stillinger og funnet seg annet arbeid.

De fem som har vært eller er i konflikt med ledelsen, har alle vært knyttet til kontoret i Kristiansand som i mange år har vært Åpne Dørers hovedkontor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åpne Dører

Åpne Dører er den norske avdelingen av den internasjonale organisasjonen Open Doors.

Organisasjonen ble startet av nederlenderen Broder Andreas, egentlig Andrew van der Bijl (87), i 1955.

Open Doors er en upolitisk, internasjonal og tverrkirkelig kristen organisasjon som arbeider for forfulgte kristne i en rekke land, tidligere i stor grad i de såkalte jernteppelandene, nå i stor grad i den muslimske verden.

Organisasjonen har avdelinger i land som Australia, Brasil, Canada, Danmark, Frankrike, Tyskland, Nederland, Indonesia, Italia, Sør-Korea, Malaysia, New Zealand og Norge samt Sør-Afrika, England og USA med flere.

Les også
Åpent opprør i Åpne Dører
Les også
Sentrale ansatte sier opp i Åpne DørerKonflikt
Les også
Ansatte sier opp i Åpne Dører
Les også
– Ingen konflikt i Åpne Dører nåÅpne Dører
Les også
Reagerte på hemmelighold