Mulla Krekar i retten. Til høyre hans advokat Brynjar Meling.

Politiet skal ha hemmelig bevis mot Krekar

Kongen i statsråd vil fredag oppnevne en særskilt advokat for at politiet skal kunne fremlegge et hemmelig bevis mot mulla Krekar i Borgarting lagmannsrett.

Bevisene består av en gradert rapport fra Politiets sikkerhetstjeneste, men politiet får ikke legge den fram for retten før regjeringen har sagt ja, ifølge NRK.

Aktor, politiinspektør Vegard Rødås i Oslo politidistrikt, sier til Aftenposten at han ikke kan huske sist denne paragrafen er blitt brukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Taushetsplikt

Det er utelukket at mulla Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, kan få denne oppgaven, siden han er part i saken. Den uavhengige advokaten har taushetsplikt om det han får vite om politiets hemmelige bevis. Hans oppgave blir å gi en vurdering av om bevisene er holdbare.

Oslo-politiets vedtak om tvangsflytting av mulla Krekar til Kyrksæterøra skal trolig behandles i Borgarting lagmannsrett neste uke. Meling anket kjennelsen fra Oslo tingrett som slo fast at det ikke var urimelig at politiet forviste Krekar til Hemne kommune i Sør-Trøndelag.

– Nasjonale interesser

– Politiet ønsker å føre et bevis som er gradert, og vi er avhengig av en ning fra Kongen i statsråd, jevnfør utlendingsloven § 133, for at dette skal være gjennomførbart. Gjennomføringen av ankesaken vil nødvendigvis avhenge noe av utfallet av denne statsrådsbehandlingen, og det har derfor ikke vært hensiktsmessig å ta opp saken til avgjørelse før dette er avklart, sier Rødås.

Ifølge politiinspektør Rødås dreier bevisene seg om at grunnleggende nasjonale interesser kan være truet.

Les også
Mulla Krekar politianmeldt for nye trusler
Les også
Broren til mulla Krekar prøver å få ham til Nord-Irak
Les også
Krekar kritiserer norske myndigheter i nytt intervju
Les også
Mulla Krekar slipper å flytte før anken er behandlet
Les også
Krekar kan tvangsflyttes til Sør-Trøndelag