TILDELES: Raftoprisen 2015 tildeles den honduranske presten, radioaktivisten og menneskerettighetsforkjemperen Ismael Moreno Coto, bedre kjent som Padre Melo.

Prest taler folkets sak– mottar årets Raftopris

– Padre Melo setter livet på spill for å la vanlige mennesker komme til orde i et av verdens voldeligste land, sier lederen for Raftostiftelens priskomité.

Jesuittpresten får prisen for sitt målrettede menneskerettighetsarbeid i et av verdens voldeligste land.

– Det ekstreme voldsnivået, korrupsjonen og straffefriheten gjør at Honduras befinner seg i et tilnærmet informasjonsvakuum, hvor svært få våger å rapportere om det som skjer, sier leder Martin Paulsen i Raftostiftelsens priskomité til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke overraskende

Honduras-ekspert, Leiv Marsteinstredet, er ikke overrasket over tildelingen.

– Det er ikke overraskende at han kommer inn som en jesuittprest som har en lavere stilling i det katolske hierarkiet. Han ser folkets side i denne konflikten, sier Førsteamanuensis i latinamerikanske områdestudier ved Universitet i Oslo, Leiv Marsteinstredet.

LES: Raftoprisen til Padre Melo fra Honduras

– Toppledelsen i de katolske kirkene i Honduras har tendert til å være trofast til det sittende regimet, uavhengig om de har vært militære eller sivile ledere, sier forskeren.

– Det er viktig at han er prest, siden prester nyter stor respekt og tillit blant folk. Ingen kan anklage ham for å drive en politisk agenda og støtte politiske partier, sier Marsteinstredet.

Flere roller

– Er det bare i rollen som radioaktivist at han driver sin kritiske linje mot regimet, eller er det også i rollen som prest?

– Medmenneskeligheten og å ta den svakes side ligger til bunn for hele hans engasjement. Hans rolle som prest var mer dominerende før, men Honduras er både et religiøst og konservativt samfunn, og det at han er prest gjør derfor at han nyter stor respekt, sier Marsteinstredet og legger til:

– Vi har også sett historisk at nettopp jesuittprester og katolske prester har vært viktig i kampen for menneskerettigheter i hele Mellom-Amerika.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stor risiko

I Honduras er det makteliten som kontrollerer de nasjonale mediene, og radio er for majoriteten av folket den primære kilden til annen informasjon.

Mellom 1992 og 2009 ble tre journalister drept i Honduras. Siden 2009 har 36 journalister mistet livet.

– Gjør det at han er en prest ham mindre utsatt for angrep og attentat?

– Ja, det gjør det nok, men han lever med en risiko. Det er mye sjeldnere at prester som kjemper blir angrepet, sier forskeren.

Raftoprisen

Tildeles Ismael Moreno Coto (57), bedre kjent som Padre Melo.

Melo har bakgrunn i filosofi og teologi. Han leder to viktige menneskerettighets­organisasjoner i byen El Progreso i Honduras, Radio Progreso og ERIC (Equipo de Reflexión, Investigación y Comunicación).

I tillegg har han grunnlagt både den honduranske utgaven av det regionale tidsskriftet Envío og det honduranske A Mecate Corto, som analyserer aktuelle samfunnsproblemer.

Prisutdelingen finner sted søndag 1. november på Den Nationale Scene i Bergen.

Les også
Politikere lager lokale avtaler om søndagsstengning
Les også
KrF-valet - eit mysterium?
Les også
Ytringsfrihetens kår fortsatt under pressFritt Ords honnør
Les også
Toleranse og frihet
Les også
Ikke tiden for sinne, men for tårer