Tyrkiske pressefolk varetektsfengslet

En tyrkisk domstol har varetektsfengslet sjefredaktøren og åtte journalister i den tyrkiske opposisjonsavisen Cumhuriyet.

De ni ble pågrepet under en politirazzia mandag, anklaget for å ha begått kriminelle handlinger på vegne av terroristorganisasjoner og for å ha publisert materiale som legitimerte kuppforsøket i juli.

Blant de pågrepne er Cumhuriyets sjefredaktør Murat Sabuncu, avisens politiske kommentator Kadri Gürsel og karikaturtegneren Musa Kart.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NTBs nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes, som leder den norske avdelingen til verdens eldste pressefrihetsorganisasjon, International Press Institute (IPI), møtte i forrige måned Gürsel i Hamburg.

– Han var svært urolig for den generelle situasjonen for journalister og redaktører. Det vi ser nå er at presidentRecep Tayyip Erdogan tar fullstendig kvelertak på det som er igjen av fri presse i landet, sier Bjellaanes.

Cumhuriyet, som har vært utgitt siden 1924, er den siste regimekritiske avisen i Tyrkia, der nærmere 170 medier er stengt siden kuppforsøket sist sommer.

Avisen har lenge vært en torn i øyet for regimet, og forholdet tilspisset seg da den i fjor anklaget tyrkisk etterretning for å forsyne syriske opprørere med våpen og la fram angivelig dokumentasjon på dette i en video.

Daværende sjefredaktørCan Dündar og en av avisens journalister ble pågrepet og dømt til fem års fengsel som følge av saken. Dündar flyktet imidlertid fra landet og lever nå i eksil i Tyskland.

Ifølge det tyrkiske journalistforbundet sitter nå 105 journalister fengslet i Tyrkia, og Erdogan og regjeringspartietAKP slår nådeløst ned på alle medier de oppfatter som regimekritiske.