Syria er blant verstingene på Reportere uten grensers ferske indeks for pressefrihet. Her er president Bashar al-Assad i et nylig intervju med BBC. Foto: Reuters/ NTB scanpix

– Drastisk nedgang i pressefriheten i 2014

Opprørsgruppene Boko Haram og Den islamske staten var noen av årsakene til en dramatisk nedgang i den globale pressefriheten i fjor, ifølge Reportere uten grenser.

Undertrykkelsen eller manipulasjonen av mediene i konfliktområder som Ukraina, Syria, Irak og de palestinske områdene er de viktigste grunnene til nedgangen i pressefriheten, skriver organisasjonen i sin årligevurdering.

180 land er med i indeksen. Verst av alle er Eritrea, fulgt av Nord-Korea, Turkmenistan, Syria og Kina. I andre enden av lista blir Norge bare slått av Finland. Danmark, Nederland og Sverige utgjør resten av de fem beste på rankingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

To tredjedeler av de 180 landene scoret dårligere enn forrige måling. Hvert kontinent opplevde en generell nedgang i pressefriheten, heter det i en pressemelding, gjengitt avAl Jazeera.

Torsdag tas rettssaken mot to fengslede Al Jazeera-journalister opp i Kairo. I fjor ble de dømt til fengsel for å spre propaganda til støtte for partiet Det muslimske brorskap. Egypt havnet på 158. plass på indeksen.