Hudfargen forteller mer enn troen

Andelen mennesker med latinamerikansk bakgrunn er nidoblet i USA siden 1960 tallet. Nå utgjør de over 17 prosent av befolkningen, ifølge Pew Research Center. Det får også politiske konsekvenser.

– Hvor viktig vil religion være i dette valget?

– Det er litt vanskelig å si. Valget er uvanlig på flere måter, sier Pew-forsker Greg Smith. Han møter Dagen i forskningssenterets lokaler som ligger bare noen minutters gange fraDet hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere uten religion

Basert på tidligere valg vet man at hvite evangeliske kristne velgere er en av de klart mest stabile grupperingene som støtterDet republikanske partiet. På den andre siden vet man at den økende andelen amerikanere som ikke identifiserer seg med noen bestemt religion, kalt «nones», nå utgjør over 20 prosent av befolkningen.

– Disse er nesten like tydelig republikanske, sier Smith.

Blant afroamerikanske protestanter er det en nesten like tydelig overvekt demokrater. Flertallet av jødene er også demokrater, mens katolikker fordeler seg nokså likt. Smith påpeker imidlertid at det er store variasjoner blant katolikkene. De som har latinamerikansk bakgrunn, tenderer til å være mer demokratisk orienterte enn de som har europeiske røtter.

– Mange er spent på om den evangeliske, hvite støtten til Trump vil være like sterk i år og om svarte protestanter i like stor grad vil slutte opp omClinton, forklarer Smith.

Stemmer de?

Et springende punkt vil være hvor mange som faktisk benytter seg av muligheten til å stemme.

– Jeg ville bli veldig overrasket hvis store grupper evangeliske kristne stemmer på Clinton, sier han.

Blant de som har afroamerikansk eller latinsk bakgrunn, stiller det seg annerledes.

– Enkelt sagt er rase og etnisitet veldig sterkt knyttet til politiske holdninger, sier Smith.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han påpeker at dette er minst tydelig blant hvite, som fortsatt utgjør et klart flertall i USA. Afroamerikanere utgjør drøyt 12 prosent.

Etnisk bakgrunn

Hvis Smith skulle vite bare én faktor om en velger for å vite hvordan vedkommende stemmer, ville det være den etniske bakgrunnen. Den forteller mer enn tro, alder, kjønn og andre variabler.

– Men hvis jeg skulle vite én ting til, ville det være tro. Den forteller mer enn alder og kjønn, sier han.

Samtidig understreker han at velgere tar med seg mange forskjellige hensyn når de skal gå til urnene.