Advarer fans mot antijødiske ytringer

Før mandagens kamp mot Tottenham advarer Chelsea egne fans mot å komme med antisemittiske ytringer.

Tottenham er fra Nord-London, et område med mange jødiske innbyggere. Tradisjonelt har mange av disse støttet Tottenham fremfor andre klubber i nabolaget, det være seg Arsenal eller West-Ham – ellerChelsea lenger sør.

Det store flertallet av tilhengerne er ikke-jøder, men særlig på 70- og 80-tallet ble Tottenham hetset for lagets jødiske tilknytning. For å forsvare seg, styrket Tottenham-fansen den jødiske identiteten ved å bruke i utgangspunktet nedlatende ord som «yid» om seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:José Mourinho: - Jeg ber hver dag

Siden den gang har kampropet «yid army» runget på de fleste hjemmekampene på White Hart Lane. Det er heller ikke uvanlig å se israelske flagg eller klær med jødiske symboler blant fansen.

Facebook

I forkant av mandagens kamp har Chelsea-tilhengere postet antisemittiske ytringer på Facebook og andre sosiale medier. Dette har, ifølgeThe Jewish Chronicle, fått klubbledelsen til å be fansen om å opptre respektfullt, selv om de er engasjerte.

– Vi fordømmer på det sterkeste diskrimerende oppførsel. Klubben vil fortsette med å utfordre alle typer diskriminering, heter det i en uttalelse fra Chelsea-ledelsen.

Vold og rasisme

70- og 80-tallet var en spesiell periode i engelsk fotball, med mye vold og rasisme blant mange lags tilhengere. Etterhvert som fotballforbundet fikk bukt med dette, forsvant også mye av antisemittismen, men de siste årene har den igjen dukket opp en rekke ganger.

I mars fordømte Arsenal alle former for antisemittisme, etter at en rekke tilhengere hadde sunget antisemittiske sanger som omhandletHolocaust og konsentrasjonsleirenAuschwitz.

LES:Disse spillerne tror på mer enn seier

– Uakseptabelt

Nylig gjorde også West-Ham det samme, etter flere uheldige episoder blant tilhengere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant annet ble West-Ham-fans filmet mens de ombord på et tog, på vei til kamp, sang grove antisemittiske sanger. Sangen startet da toget passerte den jødiske bydelen Stamford Hill.

– Dersom noen oppfører seg uanstendig, så tolererer vi ikke dette. De det gjelder kan risikere å bli utestengt fra Boleyn Ground på livstid, sa en talsmann for klubben.

I 2012 ble ni Tottenham-tilhengere skadet iRoma etter at Lazio-fans angrep dem med kniver, balltre og belter, mens de ropte «jøder».