FÅ KRISTNE: Elisabet Mattingsdal ville på et sted med få kristne. Hun valgte praksis som fengselsbetjent i Sandeid. Nå har hun fått fast jobb i bygda.

Ringer og melder seg til tjeneste

Da Elisabet Mattingsdal (25) skulle velge praksis som fengselsbetjent, tok hun kontakt med NLM Ung. – Jeg ville bo på et sted hvor de trengte flere kristne, sier hun.

Unge mennesker bosetter seg strategisk for å starte kristent arbeid i Norge. – Mange enkeltpersoner har ringt og sagt at de vil flytte for å gjøre noe for landet vårt, forteller leder i NLM Ung, Hans Kristian Skaar til Dagen.

LES: Elleve nye misjonerer klar til å reise ut

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Elisabet Mattingsdal fra Bryne slo seg ned i Sandeid i Rogaland, et tettsted med litt over 600 innbyggere. – Der visste jeg at det var få kristne, forteller hun. At en tante og onkel bodde i nærheten var et pluss. Mattingsdal regnet med at det ville bli lettere å få nye venner. Det første året brukte hun på å bli kjent, se hva slags muligheter det var for kristent arbeid, og sjekke ut hva som manglet.

– Det var ingenting for ungdom, konstaterte hun.

Lederutvikling

De fleste som flytter for å bygge opp kristent arbeid gjør det for egen regning, men NLM vil gjerne støtte opp om dem.

– Vi tilbyr sjelesorg, og har de behov for å reise og oppleve kristent fellesskap med folk på sin egen alder, så forsøker vi å legge til rette for det, forteller Hans Kristian Skaar i NLM Ung. Høsten 2014 startet NLM Ung et toårig lederutviklingsprosjekt som tar sikte på å rekruttere, utvikle og utruste ledere i barne- og ungdomsarbeidet. Dette programmet kan «indremisjonærene» delta i om de ønsker.

Mattingsdal valgte å melde seg på « Veien til tjeneste», et innførings- og kontaktprogram for dem som ønsker en tjeneste i NLM.

– Jeg ville vite mer om hvordan jeg kunne tjene Gud, hvordan jeg kunne engasjere meg, hvor jeg trengtes, sier hun til nlm.no.

Tålmodighetsarbeid

I Bodø har en gjeng bosatt seg for å drive arbeid rettet mot studenter og unge familier. En av dem er Kjetil Apeland (30). Han flyttet til byen i 2012, og er i dag ansatt i et mobilutbyggingsfirma. Motivet bak flyttingen var å bidra til å bygge opp igjen NLMs arbeid i byen. For tre år siden var det kun sporadiske møter og en kvinneforening i aksjon. Han definerer prosjektet som et tålmodighetsarbeid med oppmuntringer.

– Vi har tatt opp igjen møtevirksomheten og smågruppearbeidet blant studenter og fastboende, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Apeland gleder seg over fraflyttede bodøværingene som har slått seg ned igjen i Bodø sammen med dem:

– Det skaper stabilitet. Å ha folk som tenker langsiktig er viktig. De har også helt andre kontakter, kommenterer han.

– Savner familie

NLM Region Nord har gitt støtte og vært en viktig ressurs i arbeidet. Apeland legger likevel ikke skjul på at det har vært krevende. Om to måneder gifter han seg, og forloveden er heller ikke fra Bodø.

– Vi savner familie og venner. Å etablere seg på en ny plass er utfordrende. Samtidig er det meningsfullt, og ting blir lagt til rette for at vi skal være her.

Startet KRIK-lag

I løpet av det første året i Sandeid ble Elisabet Mattingsdal kjent med noen hun anså som aktuelle ledere. I februar i år startet hun et KRIK-lag.

– Første gangen var det en deltager og sju ledere, ler hun. Men det har bare kommet flere og flere etter hvert. Nå ligger tallet på mellom 10 og 12.

– Jeg brenner veldig for ungdommer, særlig på bygda, når det ikke er et tilbud og de bare må reke i gatene. Nå har de en plass de kan komme og bli sett for hvem de er, sier hun.

Etter praksisperioden fikk Bryne-jenta fast jobb som fengselsbetjent på stedet. Hun legger nå planer for fremtiden:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi tenker å fortsette med KRIK-arbeidet til høsten og kanskje ha mer samarbeid med andre bygder i nærheten, forteller hun.

Det har vært uproblematisk for henne å profilere seg som kristen på sitt nye hjemsted.

– I begynnelsen var det ikke mange på jobb som visste det, men nå vet mange at jeg er kristen. Det står navn på lederne på plakatene som henger rundt omkring, men det har ikke vært et problem, bare positivt, forteller hun.

Mattingsdal trives godt i jobben og føler at det er i Sandeid hun skal være. Hvor lenge hun blir, vet hun ikke i dag.

– Det er langt hjem til foreldrene mine, men utenom det er det en veldig bra plass, og jeg ser for meg at jeg kan være en stund.

Les også
Kristne som (ikke) kommuniserer
Les også
– Menighetene gjør det vanskelig for kristne homofileTil helhet
Les også
En av de tause stemmene
Les også
Derfor var det rett av NLM å avlyse
Les også
Sørger over ny homolovHomoekteskap