Erna Solberg møtte onsdag pressen på sin halvårige pressekonferanse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ingen tegn til krise for Norge

Statsminister Erna Solberg (H) ser ingen tegn til at Norge er på vei inn i noen dyp økonomisk krise, men mener situasjonen forsterker behovet for omstillinger.

– Alle anslag tyder på fortsatt vekst, men lavere vekst enn tidligere anslått, og også lavere enn den vi la til grunn i nasjonalbudsjettet, sa statsministeren på sin halvårlige pressekonferanse.

– Ledigheten er fortsatt lav, men vi går inn i en mer usikker tid og må ta hensyn til lavere aktivitet i olje- og gassektoren, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun sier året som har gått, har gitt varsler om at vi må være innstilt på å slåss sterkere for å bevare velferdssamfunnet.

– Statsbudsjettet i høst er godt tilpasset situasjonen vi er inne i, med mer stimulans enn i tidligere år. Det er riktig i en tid hvor økonomien vokser saktere, mener hun.

Erna Solberg om høstens turbulens (NRK-opptak fra pressekonferansen):

Sikkerhetssituasjonen dominere

Solberg startet sin halvårlige pressekonferanse med å ramse opp internasjonale sikkerhetsspørsmål.

– Det har vært et spennende år i norsk politikk, men jeg mener vi med god grunn bør huske 2014 først og fremst på grunn av en ny sikkerhetssituasjon, sier Solberg, og mener disse internasjonale spørsmålene har dominert regjeringens arbeid.

Hun peker på Russlands annektering av Krim-halvøya og konflikten i Ukraina, framgang til IS i Syria og Irak og ebolautbruddet i Vest-Afrika. Hun fordømmer også tirsdagens terrorangrep mot en skole i Pakistan.

– 2014 viser at kampen for frihet og demokrati ikke er vunnet. Det er noe vi må kjempe for hver eneste dag, sier hun.