Venstre og KrF ber om bistandsminister

Norge bør igjen få en egen bistandsminister, mener Venstre og KrF. 

Da Høyre og Fremskrittspartiet rykket inn i regjeringskontorene i 2013, ble posten som utviklingsminister fjernet. Det som hadde vært oppgavene til Heikki Eidsvoll Homås (SV) ble lagt under vingene til utenriksminister Børge Brende (H).

Den ordningen har KrF vært kritisk til helt siden partileder Knut Arild Hareide tok ordet i trontaledebatten i 2013. Med fredagens ventede statsrådsbytter som bakteppe kommer også Venstre på banen med et ønske om å gjenopprette stillingen:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg håper vi får en egen bistandsminister. Da vil utenriksministeren få bedre tid til å være utenriksminister, og vi får bedre faglighet over bistandspolitikken. Jeg tror hele utenriksfeltet har lidd under av at vi ikke har hatt en utviklingsminister, sier Venstres leder Trine Skei Grande tilNRK.

Det landet trenger

Statsminister Erna Solberg (H) vil fredag kunngjøre at Ine Eriksen Søreide (H) blir landets første kvinnelige utenriksminister. Europaminister Frank Bakke-Jensen (H) overtar Søreides jobb som forsvarsminister.

Ifølge NRK vil det ikke bli utnevnt noen ny statsråd med ansvar for EU- og EØS-saker. Spørsmålet er om det kan bane vei for ønsket fra sentrumspartiene om en egen statsråd i UD med ansvar for utvikling og bistand.

Grande sier at bistandsdebatten nærmest har vært død de siste årene, til tross for at bistand utgjør en stor del av budsjettet.

– De blåblå valgte å si at vi ikke trenger en utviklingsminister i 2013. Men årene har vist at det er utviklingsminister vi virkelig trenger, sa Hareide til NTB etter at Senterpartiets landsmøte i april i år gikk inn for å gjeninnføre bistandsminister.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere tatt til orde for å gjeninnføre stillingen som bistandsminister.

Krav fra organisasjoner

Kirkens Nødhjelp, Redd Barna og 21 andre organisasjoner har i et felles brev til Solberg denne uken gjentatt kravet om at posten som utviklingsminister må gjeninnføres.

– Hvis vi skal klare å nå bærekraftmålene innen 2030, må vi være modige og nytenkende. Da trengs det en statsråd som kan lede denne viktige innsatsen. Verdens fattige trenger at Norge tar globalt lederskap på utviklingspolitikk, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.