Thommessen trekker seg etter KrF-mistillit

Etter flere døgn på pinebenken valgte Olemic Thommessen (H) til slutt å gå av som stortingspresident. Et svært kritisk KrF har ikke lenger tillit til ham.

Sent onsdag kveld fikk Høyres parlamentariske leder Trond Helleland beskjeden fra KrF-leder Knut Arild Hareide om at stortingspresidenten ikke lenger har partiets støtte. Selv fikk Olemic Thommessen beskjeden torsdag morgen. 

– Han var selvsagt skuffa, men ikke uforberedt, sier Helleland til NTB. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Thommessen røpet ingen ting da presidentskapet var samlet til møte torsdag morgen, men valgte å vente med å kunngjøre sin avgang til han steg opp på Stortingets talerstol kl. 10. 

– Jeg har fått beskjed om at Kristelig Folkeparti har trukket sin støtte til meg som stortingspresident, og vil selvfølgelig derfor gå av i den rollen. Jeg vil derfor legge til rette for at vi innen kort tid kan få valgt en ny president, sa Thommessen. 

Enstemmig konklusjon

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at en samlet stortingsgruppe står bak beslutningen om at Thommessen ikke lenger har partiets tillit. 

Gruppa var samlet til møte onsdag ettermiddag, men holdt da kortene om beslutningen tett til brystet. Til pressen sa partilederen at gruppa ikke hadde hatt saken oppe som «beslutningssak». 

Likevel hadde stortingsgruppa fattet en enstemmig konklusjon: Olemic Thommessen var ikke lenger ønsket som Stortingets president. 

– Vi ønsket å informere Høyre først, forklarte Hareide torsdag. 

KrF mener at Thommessen ikke har fulgt opp Stortingets klare instrukser om større klarhet og mer ryddighet i det etter hvert gigantiske byggeprosjektet på Stortinget. 

– Det er mange som har ansvar for dette. Men Thommessen har det største ansvaret, fastslår Hareide, som omtaler byggeskandalen på Stortinget som «en svært alvorlig sak». Tre betydelige kostnadsoverskridelser siden den opprinnelige rammen på 800 millioner kroner ble vedtatt i 2013, er bakteppet for at KrF ikke lenger kan ha tillit til Thommessen som president.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prosjektet er nå antatt å koste 2,3 milliarder kroner. 

KrF ber samtidig Høyre finne en ny representant til vervet.

 – Vi i Stortinget har noe å lære av Normisjon når det gjelder byggeprosjekter for tiden, spøkte Knut Arild Hareide (KrF...Posted byDagen on Tuesday, March 6, 2018– Klok beslutningPartiene på Stortinget reagerer positivt på Thommessens avgang. Høyres Michael Tetzschner, som lenge har vært en av Thommessens skarpeste kritikere, sier til NTB at han håper det dermed blir slutt på det han omtaler som «taktisk informasjonsgivning» om byggeprosjektets framgang og omfang.Ap-leder Jonas Gahr Støre mener på sin side at Thommessen burde ha trukket seg tidligere. – Det at det endte med partimatematikk, at han måtte gjøre det fordi KrF trakk støtten, det får vi ta til etterretning. Vi mener konklusjonen kunne vært trukket før, basert på sakens innhold, sier Støre.Parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi, mener Thommessen i realiteten ikke hadde noen andre muligheter enn å trekke seg, mens Venstre omtaler beslutningen som «klok». – Det tilligger presidenten, som Stortingets fremste leder, å måtte ta det overordnede politiske ansvaret når situasjonen er som den er, sier Venstres parlamentariske leder Terje Breivik. Det synet støttes av Senterpartiets Marit Arnstad. – En helt nødvendig beslutning, sier Arnstad til NTB.Jakter på ny presidentHøyre starter nå jakten på en ny stortingspresident. Parlamentarisk leder Trond Helleland vil foreløpig ikke si noe om hvem som er aktuelle til å etterfølge Thommessen. – Stortingsgruppa vår må behandle dette, og første mulighet er neste onsdag, sier han til NTB.Over  Dagens Næringsliv vil han ikke kommentere om han selv kunne tenke seg vervet.Tetzschner har allerede slått fast overfor NTB at han er uaktuell som kandidat.