Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen gikk inn i regjering, mens Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide valgte Stortinget som base etter Nydalen-forhandlingene som førte til samarbeidsavtalen høsten 2013. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Statsministerens kontor bekrefter Nydalen-samtaler

Statsminister Erna Solberg (H) inviterer samarbeidspartiene Venstre og KrF til nye samtaler i Nydalen i håp om å finne tilbake til den gode tonen etter valgseieren.

Forholdet mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Venstre og KrF fikk en alvorlig knekk da finansminister Siv Jensen (Frp) la fram det blåblå forslaget til statsbudsjett i fjor høst.

Så gikk det fra galt til verre med åpen krangel mellom Frp-nestleder Per Sandberg og KrF-leder Knut Arild Hareide i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi burde ikke hatt den type diskusjoner, sa Erna Solberg til NTB mandag.

Utfordringer

Nå inviterer statsministeren de fire partiene til forsoningsforsøk på det samme stedet der samarbeidsånden ble dyrket fram i forhandlingene for halvannet år siden.

Lederne fra Høyre, Frp, Venstre og KrF samles på Radisson Blu hotell i Nydalen tirsdag førstkommende uke i et forsøk på forsoning og ny samling.

Temaet for møtet er «ulike utfordringer Norge står overfor og viktige saker som kommer framover», ifølge en pressemelding fra Statsministerens kontor (SMK).

* Sterke meninger: Se hvilke saker som engasjerer - delta i debatten!

Ønske fra sentrum

NTB fikk opplyst tirsdag kveld at møtet kommer i stand etter ønsker fra Venstre og KrF, og da som en følge av misnøyen de to partiene har opplevd – spesielt rundt budsjettprosessen i fjor høst.

SMK bekrefter at også arbeidet med statsbudsjettet for neste år vil bli et sentralt tema for samtalene.

Nydalen 2

Krangelen mellom Sandberg og Hareide sprang ut av en uttalelse fra Frp-nestlederen, der han la ansvaret på KrF for at unge rekrutteres til terrororganisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men også andre politiske stridssaker har gjort det nødvendig med «Nydalen 2-samtaler».

I Venstre og KrF har det vært til dels stor misnøye med regjeringens oppfølging av asylavtalen. I tillegg går regjeringens forslag om søndagsåpne butikker på tvers av grunnleggende verdier i KrF.

Solberg sa til NTB tidligere denne uken at det hver dag foregår mye godt samarbeid mellom de fire partiene.

Les også
– Frp-utspill forsurer samarbeidsklimaet
Les også
Jagland mener Sandberg feiltolker islam
Les også
Hva sa Sandberg egentlig?
Les også
Solberg friskmelder det borgerlige samarbeidet