Søker etter fjerde justisminister på fem år

Tre statsråder har hatt styringen over Justisdepartementet i løpet av de siste fem årene. Nå søkes det etter den fjerde.

Hvor lang tid det vil ta før Sylvi Listhaugs (Frp) etterfølger blir utnevnt, er ikke klart. Enkelte kommentatorer har påpekt at det trolig vil skje først etter påske, men Statsministerens kontor vil ikke kommentere overfor NTB hvor langt prosessen har kommet.

Minerva-skribent og Frp-kjenner Jan Arild Snoen mener mye taler for at statsministeren Erna Solberg (H) vil ta seg litt tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Situasjonen med at Listhaug trakk seg, oppsto jo ganske brått. Samtidig er det viktig å få dette på plass og avklart, sier han til NTB.

Tror på en mer samlende statsråd

Per Sandberg (Frp) overtok tirsdag som fungerende justisminister inntil videre. Han blir av flere nevnt som en opplagt kandidat til å overta på permanent basis.

Men Snoen mener det er mer sannsynlig at Solberg, med råd fra Frp-leder Siv Jensen, velger en annen politikertype denne gangen.

– Om det blir Sandberg, tror jeg det vil bli oppfattet som en ren provokasjon i KrF. Det vil også kunne bidra til å videreføre konfliktnivået mellom Høyre og Frp og mellom regjeringen og opposisjonen, sier han.

Han minner om hvordan KrF-leder Knut Arild Hareide i 2015 kom i opphetet krangel med Sandberg etter en uttalelse som kunne tolkes som at Sandberg ga KrF ansvar for rekruttering til terrorgrupper i utlandet.

Fjerde på fem år

Justis- og innvandringsfeltet har alltid blitt flagget høyt som to av Frps hjertesaker. Samtidig har det vært flere utskiftninger i departementet i løpet av regjeringens fem første år. Det har også vært knyttet kontroverser til både Anders Anundsen, Per-Willy Amundsen og ikke minst Sylvi Listhaug.

– Det er fristende å si at når en skal finne en fjerde justisminister fra Frp, må man finne en som kan sitte perioden ut, sier Snoen.

Han mener det denne gangen vil være viktig å se etter fagpolitisk kompetanse, kanskje en med juridisk bakgrunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Markeringsbehov

Førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger tror imidlertid at Sandberg er en naturlig etterfølger etter Listhaug. De framstår begge som representanter for «folkets røst» i Frp, mener han.

– Det kan være at Frp ser muligheten for at man kan bruke stortingsgruppa til å markere partiets primærstandpunkt i sterkere grad, og at Frp i regjering ikke har samme markeringsbehovet som Listhaug har representert, mener Tuastad.

Han tror justisministerposten er så viktig for partiet at de ikke vil gjøre annet enn å sette inn et av sine sterkeste kort der. Om det blir en mer anonym og lojal statsråd, som ikke klarer å markere seg i innvandringspolitikken, vil velgeroppslutningen dale, fastslår han.

I tillegg til Sandberg, er også landbruksminister Jon Georg Dales navn nevnt som en potensiell kandidat.

Politiet ber om stabilitet

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, ber om at det må bli stabilitet og en langsiktig løsning. Han mener fire statsråder på fem år er mange.

– Nå er det viktig å ha fullt fokus på å ferdigstille politireformen på en god måte og gi samfunnet det nærpolitiet som er lovet, sier Bolstad til Politiforum.

Han påpeker at det er mange prioriterte oppgaver på justisfeltet, som økonomi og etterslep på utstyr.