Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet går fram på ANBs siste meningsmåling, men vil kunne bli avhengige av MDG og Rødt for å få flertall i Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Rødgrønt flertall på ny måling

De rødgrønne får flertall på junimålingen til Avisenes Nyhetsbyrå. Men om Arbeiderpartiet skal få flertall i Stortinget, trenger de støtte fra MDG og Rødt.

Både MDG og Rødt havner over sperregrensen med en oppslutning på 4 og 4,8 prosent. Det er en oppgang på 0,9 og 0,3 prosentpoeng fra maimålingen. Ap får en oppslutning på 24 prosent, opp 1,2 prosentpoeng.

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, sier til ANB at det skaper en helt ny situasjon i norsk politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ap er såpass svekket samtidig som de mindre partiene på rødgrønn side framstår som sterke. Det skaper nye samarbeidsforhold og betyr at Ap er nødt til å inngå kompromisser med andre partier for å danne regjering på et senere tidspunkt, sier Bergh.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier de vil benytte første og beste sjanse til å felle den borgerlige regjeringen, men understreker at partiet ikke kommer til å støtte Ap billig.

– Et nytt flertall må gjøre noe med den økende ulikheten i Norge, rydde opp i arbeidslivet, stanse sosial dumping og sikre en profittfri velferd. Det er ikke så mye vits med et nytt flertall hvis vi ikke får en ny politikk, sier Moxnes.

MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad sier til ANB at ettersom partiet er blokkuavhengig er vippeposisjonen på Stortinget en drømmeposisjon. Samtidig er han tydelig på at dersom MDG får anledning til å kaste regjeringen, vil også de gjøre det.

Målingen, som er basert på 954 intervjuer, gir følgende oppslutning for de øvrige partiene: Høyre 27 prosent (+0,6 prosentpoeng), Frp 13 (- 1,9), Sp 10,7 (+0,1), SV 6,5 (- 0,6), Venstre 4,1 (+ 0,3), KrF 3,8 (-1,7)

Alle endringer er innenfor feilmarginen.

NTB

Les også
Tilbakegang for Ap og Frp på ny måling
Les også
Flertall for regjeringsskifte på ny måling
Les også
Ny dårlig måling for Arbeiderpartiet
Les også
KrF støtter regjeringen tre av fire ganger i Stortinget
Les også
Støre: Lokalvalget blir en stor utfordring