Opposisjonen anklager Listhaug for å trenere stortingsvedtak

Seks uker etter at Stortinget vedtok å fjerne instruksen som gjør at flere afghanere sendes hjem etter fylte 18 år, har ikke Sylvi Listhaug fulgt opp vedtaket. 

– Det er alvorlig og føyer seg inn i rekken av Listhaugs trenering av klare vedtak i Stortinget, og det kan ikke Stortinget godta. Erna Solberg må ta ansvar nå og sette denne statsråden på plass, sier SVs stortingsrepresentant Karin Andersen tilKlassekampen fredag.

«Totalt uakseptabelt»

Andersen er ikke alene om sin misnøye med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Aps Rigmor Aasrud kaller det oppsiktsvekkende at departementet ikke har klart å merke seg at denne instruksjonen ikke lenger gjelder, mens Kjersti Toppe i Sp betegner Listhaugs oppførsel som «totalt uakseptabelt».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den aktuell instruksen som har navnet GI-02/2017, kom for alvor i offentlighetens søkelys under debatten om de såkalte oktoberbarna 14. november. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har avdekket at instruksen har bidratt til at flere afghanske ungdommer blir kastet ut på 18-årsdagen, skriver Klassekampen.

26 spørsmål

Vedtaket om fjerningen av den omstridte instruksen var ett av til sammen fire vedtak om oktoberbarna. 11. desember sendte Listhaug en epost til opposisjonen med 26 spørsmål om hvordan vedtaket skal gjennomføres. Opposisjonen oppfatter dette som en bevisst trenering av et vedtak statsråden ikke vil gjennomføre.

Klassekampen har ikke lyktes i å få en kommentar fra Sylvi Listhaug i anledning denne saken. Avisen har fått opplyst at statsråden ikke er tilgjengelig for intervjuer i romjulen.