NHO og Zero ber KrF snu om maskinskatt

NHO og Zero appellerer til KrFs forvaltertanke for å få grønn dataindustri til Norge.

– KrF har en ære å forsvare innen klimapolitikken. Dette burde være en lett sak å bli enige om for regjeringen og samarbeidspartiene, sier Zero-leder Marius Holm.

Sammen med Kristin Skogen Lund, leder for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), appellerer han til en av Kristelig Folkepartis tre politiske grunnpilarer: forvalteransvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– KrF tar forvaltningen av skaperverket på alvor, påpeker Skogen Lund.

Nå håper de at Kristelig Folkeparti skal legge til rette for miljøvennlige næringer i Norge, som datalagringssentre for internasjonale selskaper.

Og for å få det til, mener de at den såkalte maskinskatten må fjernes, fordi den er uforutsigbar og kan skape usikkerhet for investorer og internasjonale selskaper som Google.

– I Norge får vi ikke dette til på grunn av maskinskatten. Nå er debatten om maskinskatten er inne i en kritisk fase på Stortinget, sier Skogen Lund.

– Skaper usikkerhet

Regjeringen har foreslått å fase ut skatten over fem år. Det vil spare bedriftene for millioner av kroner, men tappe kommunekassene.

Skogen Lund peker på at KrF-politikere har engasjert seg for å etablere datasentre i Norge, ved å fjerne el-avgift og bidratt med strategi for fibelkabler.

– Det hjelper lite, hvis det faktisk er usikkerhet rundt maskinskatt som gjør at selskaper uansett ikke vurderer å etablere seg i Norge, sier Skogen Lund.

Omstilling

– Hvorfor er det viktig for miljøet å fjernet maskinskatten?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skal vi lykkes med global omlegging til fornybar energi og elektrifisering av transport, vil det ramme norsk oljeøkonomi. For at klimaomstillingen skal bli sosialt bærekraftig for Norge, må vi skape nye arbeidsplasser og sikre verdiskapningen, sier Marius Holm.

– Norge må finne måter å utnytte fortrinnet vi har med ren energi som vannkraft, og få datasentre hit hvor vi kan forsyne dem med ren energi, sier Skogen Lund.

– Vi må gjøre det slik at det er trygt å investere i Norge, sier Holm.

Han peker på at KrF har hatt et tydelig miljøprofil siden Kjell Magne Bondevik ble statsminister. Han gikk av da regjeringen fikk Stortingets flertall mot seg i en strid om å innføre gasskraftverk.

– KrF har en ære å forsvare innen klimapolitikken. Dette burde være en lett sak å bli enige om for regjeringen og samarbeidspartiene.

Ber KrF snu

KrF og Venstre har vært lunkne i sin mottakelse av forslaget om å fjerne maskinskatten, fordi det vil ramme kommuners økonomi. Onsdag ble det klart at KrF ikke gjør noe med skatten i sitt alternative statsbudsjett.

– Det er en gedigen omfordeling mellom staten og kommunene. Er det én sak vi har hatt massive tilbakemeldinger på, er det denne, sier partiets kommunalpolitiske talsperson, Torhild Bransdal, tilNationen.

NHO og Zero håper KrF snur i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er i en spesiell periode med mange store endringer innen klima, demografi og økonomi som vi ikke har forutsetning for å forstå konsekvensene av. Det forventes et visst velferdsnivå, og da er det ikke vilkårlig hvilke arbeidsplasser vi skaper, for å beholde det sosiale limet samfunnet er tuftet på, sier Skogen Lund.

Også LO og Fellesforbundet har bedt KrF støtte regjeringens forslag. De mener at maskinskatten setter arbeidsplasser i fare, og peker på at det er «et komplett kaos» fordi noen maskiner beskattes og andre ikke, ifølge NTB.

God tid

– KrF er skeptisk til å tappe kommunenes budsjetter?

– Kommunene har god tid på seg, sier Skogen Lund, og peker på at det først er om seks år at maskinskatten kan være utfaset.

– Jeg forstår at noen kommuner er bekymret, fordi de baserer på en betydelig skatteinntekt. Dette må gjøres gradvis. Men vi kan ikke skru sammen Norge slik at man baserer seg på en tilfeldig skatt som rammer helt vilkårlig, sier Holm.