Mathias Fischer: – Listhaug kan bli et problem

Forfatteren bak biografien «Kors på halsen», Mathias Fischer, mener Sylvi Listhaugs aggressive debattstil kan bli et problem for det borgerlige samarbeidet.  

Torsdag ble den uautoriserte biografien «Kors på halsen», forfattet avFischer, utgitt på Gyldendal forlag. Den 24 år gamle tidligere Venstre-politikeren, som fortsatt er vararepresentant til Stortinget for partiet, mener boken viser sannheten om innvandrings- og integreringsministerSylvi Listhaug (Frp).

Senest onsdag skapte Listhaug bruduljer med sin retoriske stil. Under en debatt i Politisk Kvarter kritiserte hun KrF-lederKnut Arild Hareide og «andre politikere for å sleike imamer oppetter ryggen i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er åpenbart at folk i Høyre og i regjering ikke liker at Sylvi Listhaug får så mye oppmerksomhet og at hun fremstår på den måten hun gjør på vegne av regjeringen. Så alt ligger til rette for at det kan bli et problem i framtiden hvis hun fortsetter sånn som hun gjør i dag, sier kommentator Mathias Fischer i Bergens Tidende til NTB.

– Usannsynlig samarbeid

Det er usannsynlig at Høyre vil samarbeide med Frp i regjering dersom hun blir partileder, sier han.

– Hvis Sylvi Listhaug blir nestleder og partileder i Frp, er det ekstremt vanskelig å se for seg at Venstre, KrF og Høyre vil kunne tenke seg å sitte i regjering med Frp, påpeker Fischer.

Listhaug, som i dag er en av partiets mest profilerte politikere, anses som en mulig ny partileder den dagen Siv Jensen gir seg. Fischer mener at et Listhaug-styrt Frp vil være mye nærmereCarl I. Hagens partilederstil.

– Et mer populistisk parti som legger mer vekt på innvandring, som er mer konfliktorientert og som neppe vil gå i regjering. Hagens Frp gikk aldri i regjering. Hvis Listhaug blir leder av partiet, så blir det nok ikke et parti som vil søke regjeringsdeltakelse, tror Fischer.

– Tar ikke ansvar

Han mener at Listhaug ikke er opptatt av å ta politisk ansvar, men ønsker å vinne debatter. At hun oppfører seg som en opposisjonspolitiker – også i posisjon, og at hun alltid er imot eliten – selv om hun er på toppen.

– Siv Jensen har brukt tid på å bygge opp Frp som et ansvarlig regjeringsparti. Det er nok ikke planene til Listhaug. Jeg tror Listhaug er en person som liker å vinne debattene. Det trenger du ikke sitte i regjering for å gjøre, sier Fischer.

Oppgjør

StatsministerErna Solberg (H) tok torsdag et oppgjør med Listhaugs stil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det ble sagt ting som ikke hører hjemme i en norsk valgkamp, og som ikke tilhører den typen retorikk som vi bør ha i forhold til hverandre. Særlig ikke mellom to partier som samarbeider, sier Solberg tilNRK.

Selv medgir statsråden overforAftenposten at det var «en opphetet debatt» og hun «var litt mer hissig enn vanlig».

– Jeg tror hun har bestemt seg for å kjøre på så mye som hun kan for å skape så mye blest om seg selv og om Frp som hun bare klarer nå i valgkamp, sier Fischer.

– Hun liker debatt og å angripe. Hun liker å kontre motargumenter, og hun liker stormen og støyen. Da kommer hun med spissformulerte uttalelser – og det blir en dag i mediene som hun synes er veldig gøy. Da blir man ikke nødvendigvis så mye klokere på hvem Listhaug er og hva slags politikk hun står for, mener Fischer.