Jensen vil ha nytt møte med SSB-sjefen

SSB-direktør Christine Meyer må nok en gang troppe opp hos finansminister Siv Jensen (Frp) for å forklare seg om uroen i Statistisk sentralbyrå.

Jensen møtte Meyer til en samtale i Finansdepartementet mandag. Der orienterte SSB-direktøren om omstillingsarbeidet i byrået.

– I lys av uroen som har oppstått diskuterte vi også innretningen av forskningsavdelingen og leveransene til regjeringen, Stortinget, departementene og partene i arbeidslivet. Meyer vil komme tilbake til meg med sitt forslag til løsning i et nytt møte om en ukes tid, sier Jensen i en uttalelse som er sendt NTB og andre norske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tilliten løs

Senterpartiets Liv Signe Navarsete slo an tonen foran mandagens møte mellom Meyer og Jensen. Hun mener tilliten til SSB er satt på spill.

– Jeg har ikke tillit til at SSB vil gi oss objektiv og nøytral informasjon i framtiden når det ser ut til at de presser ut forskere som tenker annerledes, sier Navarsete til NRK.

– Det må gås nye runder og kanskje gjøres om på noen vedtak, framholder hun.

Ledelsen i SSB, med Meyer i spissen, er i ferd med å gjennomføre en større omorganisering av byrået. 25 forskere har fått beskjed om at de skal flyttes fra forskningsavdelingen og få nye oppgaver, selv om de får beholde forskertittelen. En av dem er den profilerte SSB-forskeren Erling Holmøy, som kaller overflyttingen «en ulykke» for ham personlig.

– Det er sjokkerende at de kaster Erling Holmøy ut av forskningsavdelingen. Jeg oppfatter ham som en av de beste og mest relevante økonomene i dag, sier mangeårig SSB-profil og nåværende sjeføkonom i KS Torbjørn Eika tilDagens Næringsliv.

Ikke riktig

Christine Meyer avviste Navarsetes framstilling da hun var på vei inn til møtet i Finansdepartementet mandag formiddag.

– Det medfører selvfølgelig ikke riktighet, sa hun tilNettavisen.

I uttalelsen som Finansdepartementet sendte ut etter møtet, går det fram at finansministeren krever visse forsikringer fra SSB-sjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Som øverste leder av etaten er jeg opptatt av å forsikre meg om at SSB kan fortsette å levere god, relevant og uavhengig forskning og analyser av norsk økonomi, arbeidslivet, innvandring og klima, sier Jensen.

Uro i arbeidslivet

LO, NHO og flere andre store organisasjoner sendte allerede i februar et brev til Finansdepartementet hvor de uttrykte bekymring for SSBs fremtidige rolle.

De er urolige for at omorganiseringen i SSB skal true den norske modellen. Konkret frykter organisasjonene at endringene kan ødelegge grunnlaget for trepartssamarbeidet mellom staten, arbeidsgiverorganisasjoner og arbeidstakerorganisasjoner, også kjent som den norske modellen.

I brevet fra blant andre LO og NHO kommer det fram at den mest praktisk rettede bekymringen er knyttet til arbeidet til Teknisk beregningsutvalg (TBU). TBU legger til rette for at partene i arbeidslivet og myndighetene har en best mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi.