Israel: Flytting av norsk ambassade splitter Frp

Partiet frir til kristne velgere. Men et forslag om å 
flytte den norske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem førte 
til diskusjon i partiets programkomité.

Den siste tiden harSylvi Listhaug hatt flere utspill i kristne medier. Nylig var også olje- og energiministerTord Lien på reise iIsrael. I det nye forslaget til partiprogram tar også partiet til orde for å flytte den norske ambassaden fraTel Aviv tilJerusalem.

«FrP vil at den norske 1762 ambassaden i Israel skal flyttes fra Tel Aviv, til landets hovedstad, Jerusalem» står det i Fremskrittspartiets utkast til nytt partiprogram.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saken har lenge vært en viktig symbolsak for norske Israel-venner. Israel regner Jerusalem som landets hovedstad, men de fleste vestlige ambassader har likevel valgt å legge sine utenriksstasjoner til Tel Aviv. En av årsakene til det er at eierskapet til Jerusalem er omstridt. Både palestinere og israelere gjør krav på byen.

Vil sende signal

Og formuleringen om å flytte ambassaden er ikke ukontroversiell, selv i det tradisjonelt Israel-vennlige partiet. Forslaget skal behandles på Fremskrittspartiets landsmøte neste år. Parlamentarisk lederHarald Tom Nesvik og nestleder for programkomiteen har ikke fanget opp noen motstand mot forslaget ute blant partimedlemmene, men sier det var uenighet i komiteen om forslaget og at et mindretall ønsket å stryke setningen.

Nesvik ønsker ikke å opplyse om hvem som tok dissens i komiteen. Han viser til at Frp også tidligere har programfestet kravet om å flytte ambassaden til Jerusalem, men at det ble tatt bort i en prosess der programmet ble forkortet.

– Ambassadeplasseringen er regjeringens ansvar, men mange, meg selv innebefattet, mener at vi bør sende et veldig klart signal ved å flytte ambassaden i Israel til Jerusalem.

– KrF har sagt at de ønsker å flytte ambassaden, men at det må være et ledd i en større prosess?

– Du kan ikke flytte ambassaden på dagen, men vi ønsker å sende et signal til regjeringen.

Uenig

Programkomitemedlem og kommunalråd i Trondheim, Elin Marie Andreassen, mener det er galt å ta til orde for flytting av ambassaden.

– Lokalisering av ambassader er ikke noe som har en naturlig plass i partiprogrammet, fordi lokaliseringer gjerne besluttes på grunnlag av ulike kriterier og vurderinger, som et partiprogram vanskelig kan ta opp i seg til enhver tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da Dagen tidligere i september intervjuet Sylvi Listhaug og spurte om hun fortsatt mener det er riktig å flytte ambassaden til Israel svarte hun også uklart og viste til at saken ligger innenfor utenriksministerens ansvarsområde.

– Jeg står fast på at en slik flytting ville være klokt og kan godt stå i programmet.

Han får også støtte fra stortingsrepresentantBård Hoksrud.

– Jeg vil flytte ambassaden. Jeg mener det er et godt og viktig signal.

Flere andre komitémedlemmer har ikke ønsket å kommentere saken og viser til at dette er interne prosesser i partiet.

Avviser stemmefiske

Harald Nesvik avviser at programpunktet ble tatt inn for å tekkes kristne velgere.

– Frp er svært opptatt av de kristne verdiene. Vi har alltid vært det og kommer alltid til å være det.

Nesvik avviser imidlertid et bilde av at partiet er på kristent stemmefiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er litt uenig i det, vi gjør dette fordi vi mener noe med det.

Han viser blant annet til at partiet har kjempet for å hegne om kristendomsundervisningen og den kristne formålsparagrafen i skolen.

– For min egen del synes jeg utviklingen i samfunnet over tid har gått i retning av at vi toner kristendommen mer og mer ned. Vi mener vårt land er bygget på de kristne verdiene og da er det viktig at vi hegner om det.