KORREKTIV: – Vi ønsker å være et korrektiv og en støtte til KrF, sier Bjarne Bjelland om nettverket «Fram mot sentrum. Fra venstre Sissi Kringlebotn, Johannes Kringlebotn, Jostein Bjerga, Terje Fauske, Bjarne Bjelland, Torolf Nordbø og Kjell Skartveit.

Forventer «velkommen» fra ledelsen

Det nye verdikonservative KrF-nettverket på Sørvestlandet vil øve press på partiets politikk.

– Vi forventer at KrF-ledelsen ønsker oss like velkommen som homonettverket innen KrF, sier Torolf «Han Innante» Nordbø.

Verdikonservative KrF-ere på Sørvestlandet har nå organisert seg i et eget nettverk for å øve press på KrFs politikk. I helgen opprettet de siden « Fram mot Sentrum» på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant dem er humorist Torolf Nordbø, bedre kjent som revyartisten «Han innante». Selv har han sympatiene sine på venstresida i spørsmål om bærekraftig utvikling og omfordeling fra rik til fattig.

– Medlemmene i nettverket spenner fra venstre- til høyresiden i KrF. Vi er et konstruktivt nettverk som er enig i 80 prosent av det KrF står for, sier Nordbø.

KrFs Bjørg Tysdal Moe: «Ja, selvfølgelig er de velkommen»

Reagerer på asyl

Selv peker han på Høyre, Frp og Rødt som enkeltpartiene han står lengst fra politisk, men han gir Frp stor grad av medhold på justis- og innvandringspolitikken.

– Det Frp mente for 15 år siden, mener alle i dag, sier Nordbø og reagerer på at KrF kritiserer Frps asylhåndtering, når de selv har skrevet under på samarbeidsavtalen på innvandringsområdet.

Men nettverket gjør to unntak i kravet om strengere innvandringspolitikk: lengeværende asylbarn og konvertitter.

– Barna er uskyldige, selv om foreldrene har svindlet. Problemet er total mangel på styring fra norske myndigheter, sier Nordbø.

Ber om forklaring

Fredag hadde nettverket leserinnlegg i Dagen under tittelen «Hva skjer med KrF?» Der stiller de spørsmål ved at KrF i sitt alternative budsjett gikk inn for å gi støtte til «Rosa kompetanse».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prosjektet er utviklet av Landsforeningen for Lesbiske og Homofile (LLH) som er et undervisningsopplegg for blant annet skoleansatte. Utspillet ble hyllet av homobevegelsen, ifølge BT.

Det nye nettverket ber ledelsen i KrF forklare hvordan prioriteringen er i tråd med en kristendemokratisk sentrumsprofil.

– Når KrF kommer med offentlige utspill i forbindelse med budsjettrunden, krever det også et svar på offentlig sted. Vi opplever at det har vært en dreining i forhold til KrFs program og stiftelsesgrunnlag, sier Bjarne Bjelland.

– Mener du at KrF bryter med eget program?

– KrF gjør seg til talsmann for en ideologi som bryter totalt med KrFs program og den kristne basis, sier Bjelland og viser til at LHHs syn kolliderer med KrFs syn på ekteskap mellom mann og kvinne og barns rett til mor og far.

Bekymret

KrFs skolepolitiske talsperson Anders Tyvand svarte i gårsdagens Dagen ved å vise til at tildelingen til Rosa Kompetanse er et ledd i å forebygge mobbing. Han viser til at forskning viser at ni av ti homofile og lesbiske ungdommer opplever å bli mobbet.

Bjelland problematiserer bruken av statistikk og viser til at dette kjenner han ikke på noen måte igjen etter å ha jobbet i mange år med mobbing gjennom sin stilling i politiet.

– Hvor har han dette tallet fra? Er det fra Norge? Han må henvise til hvilken kilde forskningen bygger på. Statistikk får vi fra anmeldte forhold og saker i konfliktrådene, sier Bjelland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kan ikke en slik tildeling være viktig når man vet at «homo» er et av de mest utbredte skjellsordene blant barn og unge?

– Det finnes allerede i dag meget gode mobbeprosjekt som ivaretar dette, sier Bjelland.

Han er bekymret for to forhold: At Rosa Kompetanse blir trukket frem som eksempel på et godt mobbeopplegg. Og påvirkningen den undervisningen får på den oppvoksende slekt.

– LHH er en interesseorganisajon. Ved å få en slik støtte, vil de få en halvoffentlig rolle. Nå får de være med å undervise våre barn, sier Bjelland.

– Korrektiv

Det nye nettverket har vokst ut av det som tidligere ble omtalt som Verdiforum. De vil ikke peke ut verken initiativtager eller leder. De har foreløpig en flat struktur.

– Hva ønsker nettverket å oppnå i forhold til KrF?

– Vi ønsker å være et korrektiv og en støtte til KrF. Vi tror at det virkelig trengs i disse dager. Kampen om den kristne basis har aldri vært så stor. Da er det viktig å vise ideologisk styrke og ikke ideologisk svakhet.

– Viser KrF svakhet nå?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi stiller spørsmål ved Rosa Kompetanse. De gir støtte til LHH som frontkolliderer med KrFs syn.

– Hva er da KrFs anliggende?

– KrF ønsker å ri to hester som springer i hver sin retning. Ethvert parti ser seg om etter en brei basis. Men dette blir feil vei å gå, sier Bjelland.

– Stort potensiale

Nettverket består av ni personer fra Rogaland og Hordaland som blir omtalt som medlemmer, velgere og sympatisører i KrF. Enkelte av dem har tidligere hatt tillitsverv i KrF. Bjelland er tidligere bystyremedlem for KrF og har også hatt en kort periode i partiet De Kristne. Kjell Skartveit er tidligere styremedlem i Stavanger KrF. Hugdal er tidligere styremedlem i Sør-Trøndelag KrFU.

– Hvorfor er det så få med verv i KrF som er med i nettverket?

– Vi har fått mange henvendelser fra tillitsvalgte i KrF. Jeg forstår godt at de kviter seg for å være med på denne type nettverk som går offentlig ut. Det er forståelig.

– Hvorfor?

– Det kan ha omkostninger for tillitsvalgte, sier Bjelland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener at potensialet er stort.

– Vi har fått henvendelser fra Sør- og Vestlandet. Dette kan vokse. Det er opp til andre å bestemme, sier Bjelland.

Nettverket har tidligere hatt utspill i Stavanger Aftenblad og Vårt Land hvor de har advart mot snillisme i innvandringspolitikken.

Nettverket Fram mot Sentrum

Disse ni er initiativtagere til nettverket:

Torolf Nordbø (Stavanger), Bjarne Bjelland (Stavanger), Terje Fauske (Stavanger), Sissi og Johannes Kringlebotn (Etne), Kjell Skartveit (Stavanger), Jostein Bjerga (Stavanger), Pål Inge Hugdal (opprinnelig fra Melhus i Sør-Trøndelag, nå skoleelev på Tryggheim på Jæren) og Per Asle Ydstebø (Stavanger).

Nettverket har utpekt fire hovedtemaer:

Reversere ekteskapsloven, streng og effektiv kriminalpolitikk, asylpolitikk og støtte til Israel.

Les også
Åpner døren
Les også
KrF, mobbing og homofili
Les også
KrF-skuta på feil kurs