Forsker: Kjønnsforskjeller i stemmegivning er størst i nordiske land

Tendensen til at menn stemmer på partier til høyre, mens kvinner er mer venstreorienterte, er sterkere i Norden enn i andre vestlige land.

I boka "The Nordic Models in Political Science – Challenged, but stil viable?" forsøker Oddbjørn Knutsen, professor ved institutt for statsvitenskap ved UiO, å finne distinksjonene mellom den politiske modellen i de nordiske landene og i andre vestlige demokratier.

I et innlegg om boken iDagens Næringsliv, skriver forskeren at basert på analyser av nyere data skiller de nordiske landene seg ut fra andre vesteuropeiske land på en rekke måter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han påpeker at kjønnsforskjellene i stemmegivningene, der kvinner stemmer venstreorientert, mens menn stemmer på høyresiden, er størst i de nordiske landene.

Samtidig har hvilken sektor man er sysselsatt i (offentlig eller privat) og bosetning i byer kontra mer landlige strøk, større innflytelse i de nordiske landene enn ellers i Europa, skriver forskeren.

Han påpeker også at de nordiske partiene har visse særtrekk sammenlignet med andre europeiske land, særlig de kontinentaleuropeiske. De liberale (med unntak av Venstre i Danmark) plasser seg i sentrum på stridsspørsmål om økonomi, mens de utgjør høyresiden i mange andre land.

De konservative partiene plasserer seg til høyre i samme spørsmål, men er samtidig mer sekulære og mindre restriktive vedrørende religiøse og moralske spørsmål enn andre steder i Vest-Europa.

De kristne partiene er imidlertid relativt mer restriktive vedrørende moralske og religiøse spørsmål, men er mer til venstre, mer grønne og har en mindre restriktiv immigrasjonspolitikk.