Partileder i KrF Knut Arild Hareide flankert av nestlederne Bjørg Tysdal Moe (t.v.) og Dagrun Eriksen under partiets landsstyremøte i september 2014.

Flere partier søker nye toppnavn

KrF, SV og Arbeiderpartiet får nye ansikter i partiledelsen til våren.

I SV ønsker leder Audun Lysbakken og nestleder Bård Vegar Solhjell gjenvalg, mens Inga Marte Thorkildsen trer ut partiledelsen etter eget ønske. Det betyr at en ny nestleder skal velges på landsmøtet i mars.

Valg

I Fremskrittspartiet er begge nestlederne på valg. Verken Ketil Solvik-Olsen eller Per Sandberg har etter det NTB får opplyst gitt beskjed om de ønsker gjenvalg eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Per Sandberg varslet høsten 2013 at han aktet å tre tilbake som første nestleder, men snudde og ga i februar i fjor partiet beskjed om at han likevel ønsket å fortsette i vervet han har besatt siden 2006.

I Senterpartiet er hele partiledelsen på valg, men det vil overraske stort om det blir utskiftinger i 2015 – kun ett år etter det ekstraordinære landsmøtet på Lillestrøm. Der ble Trygve Slagsvold Vedum valgt til leder etter Liv Signe Navarsete. Det skjedde uten motkandidat, mens Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim ble nestledere etter kampvotering.

Leder og nestledere er ikke på valg i verken Venstre eller Høyre denne våren. De to nasjonale talspersonene Rasmus Hansson og Hilde Opoku i Miljøpartiet De Grønne ble valgt i fjor for en periode på to år.

Mange navn

I Ap er det mye som taler for vedtektsendringer som gjør at partiet igjen får to nestledere. Blant de heteste kandidatene er stortingsrepresentantene Hadia Tajik, Trond Giske og Jette Christensen.

Også Anniken Huitfeldt, Else-May Botten, Ingvild Kjerkol, Anette Trettebergstuen og Torgeir Micaelsen er nevnt, i likhet med sentralstyremedlem Kjersti Stenseng fra Oppland.

I SV er Oddny Miljeteig, som leder bystyregruppa i Bergen, nevnt som mulig arvtaker til Inga Marte Thorkildsen. En annen kandidat er mangeårig stortingsrepresentant Karin Andersen.

I KrF er stortingsrepresentant Olaug Bollestad blant kandidatene. Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen er ønsket av mange, mens Dagsavisen peker på bystyrerepresentant Erik Lunde i Oslo og stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad. KrFs næringspolitiske talsperson Line Henriette Hjemdal er et annet navn som trekkes fram.

– Valgkomiteen skal ha sitt første møte 14. januar, sier komitéleder Torhild Brandsdal til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Har Hareide abdisert?
Les også
Statsministeren måtte spille inn nyttårstalen to ganger
Les også
Forhandlinger kan stanse nyvalget i Sverige
Les også
Sekulær kandidat ligger an til å vinne i Tunisia
Les også
Obama ble tatt for å være kelner