– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i det bildet, sier justisminister Anders Anundsen når han blir spurt om han har prøvd å kjøpe seg fri fra kritikk i asylbarnsaken. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Anundsen avviser forsøk på å kjøpe seg fri

Justisminister Anders Anundsen (Frp) avviser at han har forsøkt å kjøpe seg fri fra kritikk i Stortinget ved å gi politiske innrømmelser om asylbarn.

Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i den beskrivelsen som enkelte medier har forsøkt seg på, sier Anundsen til NTB.

På direkte spørsmål om han har tilbudt Venstre og KrF en avtale om lengeværende asylbarn mot å slippe kritikk eller mistillit, svarer han slik:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i det bildet.

Justisministeren risikerer nye runder i kontroll- og konstitusjonskomiteen etter onsdagens oppslag i Dagsavisen, der flere kilder oppgir at Anundsen skal ha forsøkt å forhandle seg bort fra kritikk.

– Ikke tilstrekkelig

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen sendte onsdag et brev til Anundsen der han ber om en skriftlig redegjørelse fra statsråden om hva som er fakta i saken.

– Brevet blir besvart så fort det lar seg gjøre, sier Anundsen. Spørsmålet om hvordan han vil forholde seg til enda en kontrollhøring om asylbarn, vil han ikke kommentere.

Lundteigen sier til NTB at han forlanger atskillig mer utfyllende svar fra Anundsen enn det statsråden gir pressen.

– Redegjørelsen må være mer detaljert enn som så, sier Sp-veteranen.

Krever svar

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Arbeiderpartiet og SV krever at Anundsen går konkret til verks og besvarer påstandene i Dagsavisen.

– Jeg legger til grunn at det finnes en forklaring, men det er ekstremt alvorlige anklager, sa SVs Bård Vegar Solhjell til NTB onsdag.

Han mener Anundsen ikke kan bli sittende som statsråd dersom det viser seg at påstandene stemmer. Arbeiderpartiets Jette Christensen beskriver oppslaget som «svært foruroligende».

– Stortingets kontrollfunksjon er ingen politisk valuta, sier hun.

Venstre-leder Trine Skei Grande har ennå ikke kommentert saken. KrFs Knut Arild Hareide sier følgende til Dagens Næringsliv:

– Jeg vil gjerne understreke at jeg ikke har diskutert et slikt forslag med Anundsen direkte. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere opplysningene.

Les også
Stortinget utsetter behandlingen av asylforslag
Les også
Flere har fått opphold etter ny asylforskrift
Les også
– Anundsen ville inngå avtale for å unngå mistillitsforslag
Les også
Venstre fremmer ikke mistillit mot justisministeren
Les også
KrF-ultimatum om asylbarn greit for Erna Solberg