JA TIL FORSONING: Anglikansk biskop og tidligere leder for Det fellesøkumeniske kirkerådet på Madagaskar (FFKM), Jaona Samoela Ranarivelo (f.v) holder hender med nåværende president Hery Rajaonarimampianina, og tidligere presidenter Albert Zafy, Didier Ratsiraka, Marc Ravalomanana, og Andry Rajoelina på en pressekonferanse i hovedstaden Antananarivo 19. desember 2014. Foto: BILAL TARABEY / AFP / NTB Scanpix

Kirker med kall til forsoningsarbeid

Denne uken har nåværende og fire tidligere presidenter på Madagaskar hatt forsoningsmøter. Kirken har en sentral rolle som mekler.

Møtene mellom kirken og presidentene har hatt som mål å utvide forsoningsarbeidet på Madagaskar.

– Nasjonal forsoning skal spre seg til andre deler av landet innen mars i år, sa anglikansk biskop Jaona Samoela Ranarivelo, ifølge Tananews.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Både kirken og politikere vil bli representert i det lokale forsoningsarbeidet.

Møtene har ført til at tre kommisjoner er etablert:

Sannhet og forsoning, Oppreisning av ofrene, Reetablering av nasjonen og republikken.

– Det er ikke enkelt å arbeide med politikere, men vi tror Gud har kontrollen, sa biskop Jaona Samoela Ranarivelo (midt i bildet) da han møtte f.v. NMS-general Jeffrey Huseby, stedlig representant Arild Bakke, preses Helga Haugland Byfuglien, kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen, leder i Mellomkirkelig Råd Berig Hagen Agøy og landsstyreleder i NMS, Øyvind Meling. Foto: Birgit Opheim

Militærkupp

Madagaskar har de siste seks årene vært i en politisk krise etter et militærkupp som sendte den lovlig valgte presidenten Marc Ravalomanana ut i en eksiltilværelse, og landet ut i en politisk og økonomisk krise.

Madagaskar er også blitt politisk isolert og påført sanksjoner etter den ukonstitusjonelle maktovertakelsen.

I en pressemelding 16. januar i år konkluderte Det internasjonale pengefondet med at landet er et av de fattigste i verden og at fundamentet for solid økonomisk vekst har forvitret på grunn av politisk ustabilitet, svake institusjoner, svak styring og sårbare omgivelser.

Siden militærkuppet i 2009, har det vært svært liten økonomisk vekst samtidig som offentlige tjenester som helse og skolegang har blitt forverret.

I 2011 trakk Verdensbanken frem fem viktige årsaker til handelsbegrensninger: ustadige regjeringer, politisk ustabilitet, korrupsjon, tilgang til økonomiske midler, kriminalitet og tyveri.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kirken er overbevist om at forsoning må skje før vi kan oppnå fred, sa Jaona Samoela Ranarivelo til Dagen i midten av måneden.

Inntil 25. januar ledet han Det fellesøkumeniske kirkerådet (FFKM) som foruten Den anglikanske kirken også omfatter Den katolske kirken, Den reformerte kirken og Den lutherske kirken, FLM.

FLM ble etablert som følge av arbeidet til Det Norske Misjonsselskap (NMS) i landet. I et møte med norske kirketopper og ledelsen i NMS, takket Ranarivelo den norske misjonsorganisasjonen for innsatsen.

– Vi setter pris på støtten fra NMS i en kritisk tid for landet, sa han.