Polsk minnemarsj markerer 70 år siden brutal etterkrigspogrom

70 år etter at minst 42 polske holocaustoverlevende ble slått til døde i Kielce-pogromen, vil den polske psykologen Bogdan Bialek bygge broer mellom polakker og jøder.

Den 61-årige katolikken har organisert årlige minnemarsjer i Kielce, en by med 200.000 innbyggere omtrent 150 kilometer utenfor hovedstaden Warszawa.

– Om jeg så måtte gå alene, ville jeg gått for å minnes de døde. En mann alene har blitt til en stor folkemasse, en hel by, sa Bialek til AFP foran helgens marsj.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

61-åringen har siden år 2000 arrangert årlige minnemarsjer for ofrene i et av de mørkeste kapitlene i polsk etterkrigshistorie.

Brutal pogrom

Før krigen var en firedel av byens 80.000 innbyggere jøder. Kun 500 av disse overlevde utryddelsene krigen, ifølge historikerne.

Året etter krigen, da landet var styrt av kommunistpartiet, ble de imidlertid enda færre. Et nytt antisemittisk raseriutbrudd ble utløst av fortellinger om at jøder trengte blodoverføringer fra kristne barn for å overleve, eller at de trengte kristent blod for å lage matzos (usyret jødisk brød).

Den 4. juli 1946 var det et voldsomt utbrudd av antisemittisme i Kielce, etter at det ble spredd rykter om at en jødisk familie hadde låst en kristen gutt inne i kjelleren.

Politi, soldater og arbeidere fra en stålfabrikk i nærheten raidet bygningen som huset de få jødene som hadde overlevd holocaust.

Minst 42 jøder ble drept, og minst 40 skadd i det som omtales som det verste antisemittiske angrepet i etterkrigs-Polen, ifølge det amerikanske Holocaust-museet i Washington. Polens offisielle tall er 37 drepte.

Etter angrepet valgte mange polske jøder å forlate landet for godt.

Nekter polsk skyld

Ni mennesker ble dømt til døden for sin rolle i angrepene, men datidens kommunistiske regime forsøkte å legge skylden for angrepene på fiender av regimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ennå den dag i dag mener konspirasjonsteoretikere fra den ytterliggående høyrefløyen at landet ikke var ansvarlig for angrepene.

– Jeg ville fjernet dette, sier en mann til Bialek, mens han peker på en plakett som minner om det polske antisemittiske uro, på fasaden til bygningen på Plantygata 7-9 der angrepene skjedde.

– Det var ikke polakker som gjorde dette, det var provokasjoner fra kommunistene for å vise at polakker er antisemitter, sa han.

Selv om ikke alle i Kielce har sansen for Bialeks minnemarsjer, ser hans budskap om toleranse ut til å nå ut. Byen er tømt for antisemittisk graffiti og har færre rasistisk motiverte kriminelle handlinger, og lokale fotballfans unngår rasistiske sanger.