PINSEN: Flere er godt i gang med badesesongen i Sør-Norge, som opplevde sommervarme fram mot 17. mai. I pinsen blir det mye fint vær, men ikke like varmt som man har opplevd mange steder den siste tiden. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Slik blir pinseværet

Sør-Norge får godvær i pinsehelgen, mens i nord blir det grått og litt vått.

– I korte trekk er det Sør-Norge som får det fineste været, sier statsmeteorolog Magni Svanevik ved Meteorologisk institutt til NTB.

Østafjells blir det rolige vindforhold og mye sol. Også på Sørlandet blir det veldig fint vær, melder hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange har nytt forsmaken på sommeren rundt om i landet, fram til nasjonaldagen kom og bød på litt kjøligere vær, perfekt for bunad. Til tross for løfter om godvær blir det ikke så varmt i pinsen. Men på Sør- og Østlandet kan det komme opp i 20–22 grader.

– På Vestlandet blir det også veldig fint, både lørdag, søndag og mandag, men muligens litt mer skyet på søndagen, forteller Svanevik.

Det er ikke ventet noe nedbør i hele Sør-Norge.

Vind i vest

Tidligere var det tegn til at en kaldfront som er på vei inn, ville slå inn hele veien fra Sogn og Fjordane til Finnmark. Nå ser det ut til at det bare er de tre nordligste fylkene som får nedbør, opplyser meteorologen.

Men Sogn og Fjordane vil få merke vinden utover kvelden på pinseaften. Det kan bli stiv til sterk kuling nær Stad, og vinden fortsetter inn mot søndagen. Også Møre og Romsdal kan få stiv kuling. Både her og i Trøndelag blir det mer skyer enn lenger sør.

– Litt ufyselig

Pinsen blir i hvert fall ingen sommerfest i Nordland, Troms og Finnmark.

– I nord blir det egentlig grått hele helgen, lyder varselet fra Svanevik.

Hun rapporterer om utsikter til regn og dessuten en vindøkning på lørdagen. Utsatte steder i Nordland, Troms og på kysten av Vest-Finnmark vil dessuten få sørvestlig stiv kuling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det blir litt ufyselig vær i nord. Lyspunktene her er Finnmarksvidda og Øst-Finnmark, som får lettere vær. Det blir ikke så mye regn, og kanskje glimt av sol lørdag og søndag, sier statsmeteorologen.

Les også
Ja til felles kulturdagar
Les også
Karismatikk for alle
Les også
Den minst viktige helligdagen?
Les også
Strålende kaldt påskevær i store deler av landet
Les også
Feirer flerkulturell pinse i Oslo