Sterkt imot: – Personlig er jeg fortsatt sterkt imot kulturell og akademisk boikott av Israel, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Støtter festival, men ikke boikott

Fritt Ord har gitt økonomisk støtte til filmfestivalen «Human Rights Human Wrongs» i flere år. Sist fikk festivalen 400.000 kroner. Vi tok kontakt med Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås.

– Er du fornøyd med at Fritt Ord støtter en filmfestival som boikotter filmer fra et spesifikt land?

– «Human Rights Human Wrongs» er en av svært mange viktige og gode festivaler vi støtter. Vi blander oss aldri bort i festivalenes programmering eller profil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mener du at det er ok at norske kulturinstitusjoner med støtte fra Fritt Ord boikotter filmer eller annen kunst fra Israel?

– Fritt Ord tenker fundamentalt liberalt. Det er særlig viktig når det gjelder spørsmål der aktører forfekter svært kontroversielle standpunkter. Institusjoner og festivaler må få bruke sin store frihet til å ta sine egne beslutninger, som de selv fullt ut må forsvare, forklare og begrunne.

– Hvilke krav bør Fritt Ord stille til mottakere når det gjelder kulturell boikott?

– Fritt Ord har ikke planer om å stille krav. Som sagt blander vi oss ikke inn i festivalers programmering og profil. Vi vurderer derimot enhver søknad som den foreligger på fritt grunnlag, fra gang til gang, også fra Human Rights, Human Wrongs. Vi har med glede gitt den festivalstøtten vi hittil har gitt. Kommende søknader, for 2016 og senere år, vurderer vi på fritt grunnlag, som alltid.

– Hva mener du personlig om kulturell boikott av Israel?

– Personlig er jeg fortsatt sterkt imot kulturell og akademisk boikott av Israel, slik jeg tidligere har begrunnet flere ganger i kommentarer i Aftenposten.

Les også
Barna vi ikke får se
Les også
Israelsk film blir boikottet i NorgeFilmfestivalen