Hanvold kan bli svartelistet

Innsamlingskontrollen ønsker at flere kristne organisasjoner vil la seg godkjenne av dem for å stå samlet mot useriøse aktører. Visjon Norge risikerer å komme på kontrollens obs-liste.

Det har stormet rundtJan Hanvold denne uken etter atNRK Brennpunkt avslørte at han sitter på begge sider av bordet som utleier av eiendom og sjef forTV Visjon Norge. Samtidig har kanalens innsamlingsmetoder kommet under lupen, og flere har hevdet at TV Visjon Norge gjør uheldige koblinger mellom pengedonasjoner og helbredelse.

Innsamlingskontrollen er en frivillig organisasjon, som tilbyr godkjenning av organisasjoner som samler penger til veldedieg formål. De fører samtidig en obs-liste over organisasjoner de advarer mot å gi penger til. Men å være godkjent eller å havne på deres OBS-liste, får ingen juridiske konsekvenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har tidligere ikke vurdert brudd på etiske retningslinjer når vi setter organisasjoner på vår Obs-liste. Dette er noe vi kommer til å se nærmere på i forbindelse med det som har kommet frem om Visjon Norge. Det er over alle støvleskaft måten dette iscenesettes på. Det fremstår som en kynisk utnyttelse av personer i en sårbar situasjon, sierBørre Hagen, leder av Innsamlingskontrollen.

– Er det ikke religionsfrihet i Norge? Man må kunne tro på helbredelse?

– Må kan gjerne tro på helbredelse, men dette er avlatshandel, ved å gjøre helbredelse avhengig av penger, svarer Hagen.

– Det er kanskje fjernt fra vanlig norsk kristenhet, men man må vel kunne tro på det også?

– Det er lov å tro på det, men man må kunne si at etter normale normer er ikke dette god skikk for innsamlinger.

Det lyktes ikke Dagen å komme i kontakt med Visjon Norge-sjef Jan Hanvold i går.

Ønsker flere kristne

Ingen av de store misjonsorganisasjonene er godkjent av Innsamlingskontrollen. Generelt er det få kristne organisasjoner på listen, med viktige unntak somKFUM/KFUK ogKirkens Nødhjelp.

Han mener det har en verdi for disse organisasjonene og for hele frivilligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Sammen med de andre kan man stå samlet mot useriøse organisasjoner, framholder kontrollens leder.

Nyttig

Espen Ottosen, informasjonsleder iNorsk Luthersk Misjonssamband (NLM), sier det er regnskapstekniske årsaker som ligger til grunn for at de ikke har kunnet bli godkjent.

– Når denne typen debatter foregår, hadde det vært nyttig å kunne ha et samarbeid med Innsamlingskontrollen, sier Ottosen.

– Vi har ingen prinsippielle motforestillinger mot å være knyttet til Innsamlingskontrollen. Vi har hatt jevnlig dialog om hva vi måtte ha gjort for å få det til. Men for å kunne bli godkjent, må vi kjøre regnskapene på en helt annen måte. Det er snakk om en meget stor investering for oss når vi er et konsern med over en milliard i omsetning, forklarer han.

Ottosen understreker at han mener Misjonssambandet er åpne om økonomiske forhold.

Nett-TV:

Har du ennå ikke fått sett Brennpunkt-dokumentaren?Klikk her for å se den på NRKs nett-TV