REAGERER: Ambassadør Raphael Schultz’ hovedanklage er ikke rettet mot norske journalister, men mot redaktører som lar rene løgner passere fritt.

Israels ambassadør refser norsk presse

I forbindelse med ettårsmarkeringen for krigen mellom Israel og Hamas, har Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, sett seg lei på norsk presses dekning av situasjonen.

I et åpent brev til norske redaksjoner langer han ut mot det han kaller aktivist-journalister med forkjærlighet for Palestina. Under tittelen «A lesson learned» egrer han seg over hvordan norske journalister så raskt har glemt lærdommer fra i fjor:

«For ett år siden, da bombingen endelig stilnet, kom norsk presse til en viktig erkjennelse – deres dekning av sommerens konflikt melom Israel og Hamas var preget av utpreget partiskhet. Uheldigvis ser det ut som om konklusjonen nå er glemt og at lærdommen har forsvunnet. Et stort utvalg av artikler, lederartikler og kommentarer ble publisert forrige uke i forbindelse med ettårsdagen for at operasjonen Protective Edge startet», skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Israel og løftene

Kontekst

I kjølvannet av Gazakrigen ble den norske dekningen tatt opp både i Kringkastingsrådet og på et møte arrangert av Oslo redaktørforening. Redaktørene kom frem til at man kunne satt hendelser i en større kontekst og git et bredere bakteppe.

Men en felles erkjennelse ble aldri formidlet, understreker generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen.

– Israel kan ikke forvente en likeverdig dekning, siden konflikten ikke er likeverdig. Med det mener jeg at den ene parten i denne konflikten er overlegen den andre, sier han til ABC Nyheter.

Ensidig

Førstesekretær ved Israels ambassade, Dan Poraz, anslår overfor ABC Nyheter at 90 prosent av publiserte artikler om situasjonen i Gaza de siste ukene tar palestina-arabernes parti.

– Lite eller ingen plass er blitt viet hva som startet krigen, og lidelsene til de mange millioner israelere som daglig måtte rømme til bomberommene, sier han.

Les også: Toppmøte mellom Hamas og Saudi-Arabia

– Rene løgner

Ambassadør Schultz’ hovedanklage er ikke rettet mot norske journalister, men mot redaktører som lar rene løgner passere fritt. Aftenposten får særlig har medfart etter å ha trykket en meningsartikkel der det hevdes at israelske soldater voldtok palestinske kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Schultz reagerer også på bruken av ordet «myrdet» i artikler om krigen.

«I krig blir ikke folk myrdet, de blir drept», skriver han.

Les også
Er flaggsaken unødvendig oppblåst?
Les også
Fest og istandsettelse
Les også
Khamenei langer ut mot USA
Les også
Israel og løftene
Les også
24-åring drepte fire soldater i Tennessee