Kadafi Zaman, journalist i TV 2, er pågrepet i Pakistan. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Aftenposten: Pakistansk politi mener Kadafi Zaman deltok i demonstrasjon

TV 2-reporter Kadafi Zaman, som ble pågrepet i Pakistan mens han var på jobb for kanalen, er anmeldt for ordensforstyrrelse og drapsforsøk, melder Aftenposten.

Den profilerte journalisten ble pågrepet og fengslet fredag mens han dekket demonstrasjoner nord i landet for TV 2.

Ifølge Aftenposten er Zaman, sammen med 38 andre, anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn, for å ha revet i stykker uniformen til en politimann og for ordensforstyrrelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I politianmeldelsen avisen har fått tak i, heter det at det ble skutt mot politiet. Det er bakgrunnen for at de anklages for drapsforsøk. Det opplyses ifølge avisen imidlertid ikke noe om hvem som skal ha skutt eller utført de andre handlingene.

Hvor lenge Zaman må sitte fengslet, er uklart.

Ble slått med køller

Zaman opplyser til arbeidsgiveren sin at han siden pågripelsen har vært fengslet i en celle med 21 andre personer.

Han ble fengslet på tross av at han opplyste at han var på jobb som journalist.

«Jeg var vitne til ekstrem voldelig atferd fra politiet som brukte køller for å stanse aktivistene. I den sammenheng ble jeg angrepet og slått med køller, til tross for at jeg sa jeg var fra pressen» sier Zaman til TV 2.

Får konsulær bistand

– Vi har fått rapporter fra Kadafi og vitner som opplyser at politiet oppførte seg brutalt. De skjøt med skarpt i lufta og slo demonstranter med batonger. Og det var jo nettopp det Zaman ønsket å formidle og rapportere hjem om, og så blir han selv arrestert i den situasjonen, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 til NTB lørdag kveld.

Kanalen har løpende kontakt med Utenriksdepartementet (UD), som opplyser at de er kjent med at en norsk journalist er fengslet i Pakistan.

– Ambassaden i Islamabad er i kontakt med ham og gir konsulær bistand. Vi er også i nær dialog med hans arbeidsgiver i Norge. Vi jobber for fullt med saken, sier pressekontakt Kristin Enstad til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jobber med å få ham løslatt

Også Pakistans ambassade i Oslo opplyser at de jobber med å få løslatt Zaman.

– Vi jobber nå med å få oversikt, sier Pakistans ambassadør til Norge, Riffat Masood, til VG.

Hun reiser til Islamabad lørdag kveld, og hun sier at hun har satt sin ambassadesjef og nestkommanderende, Zaib Abbasi, på saken.

– Vi jobber nå med å få løslatt Zaman så fort som mulig, sier Abassi til VG.

Ambassaden forsøker blant annet å få kontakt med førstesekretæren i Punjab, provinsens øverste embetsmann, i tillegg til ulike departementer og ministre.

På ferie

Zaman var på ferie med familien, men skulle også dekke demonstrasjoner i landet.

– TV 2 reagerer sterkt på at vår reporter er arrestert når han forsøker å gjøre jobben sin som journalist. Dette er svært alvorlig. Vi har ikke hatt mulighet til å snakke med ham direkte, og vet dermed for lite om situasjonen til å kunne si så mye mer akkurat nå, sier Solbrække til egen kanal.

Hans familie har vært i kontakt med ham etter pågripelsen. De sier at det står bra til med ham etter forholdene, ifølge TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pågripelsen skjedde kort tid etter at Zaman selv rapporterte om at politiet gikk til massepågripelser av politikere som støtter tidligere statsminister Nawaz Sharif.

Uro

Sharif, som er fra partiet Pakistans muslimske liga (PML-N), ble 6. juli dømt til ti års fengsel in absentia for korrupsjon. Han ble pågrepet da han fredag vendte tilbake til Pakistan fra London.

25. juli er det valg i Pakistan, og det har vært urolig i landet den siste tiden.

Ifølge Sharifs parti ble minst 4.000 partimedlemmer pågrepet av pakistansk politi fredag.

Les også
TV 2-reporter fengslet i Pakistan forteller at han ble angrepet og slått med køller
Les også
IS hevder å stå bak Pakistan-angrep
Les også
Ber Pakistan verne religiøse minoriteter
Les også
Journalister med krass kritikk av palestinske myndigheter
Les også
Få journalister tror på Gud